CNV Vakmensen


Rechtszaak tegen winkelopening op zondag

18 juli 2011
RHEDEN - De stichting `Tegen de Verruiming' en de winkeliers beginnen een rechtszaak tegen de koopzondag in Rheden. Voor zover bekend wordt het de eerste procedure na het aanscherpen van de winkeltijdenwet. CNV Vakmensen steunt deze procedure van harte en heeft daar goede argumenten voor.

Allereerst is er het sociale bezwaar. Ook medewerkers in de detailhandel en ambachtelijke bedrijven willen graag hun weekend hebben, waarbij een dag gereserveerd blijft voor bezoek aan familie en vrienden, kerk en andere sociale activiteiten. Daarnaast hechten veel leden aan de zondagsrust vanuit de christelijke traditie.

Zondagsopening ondermijnend
Ook ondermijnt de zondagsopening in toenemende mate de positie en zeggenschap van werknemers. Veel werknemers vrezen de druk om op zondag in de winkel te moeten staan. De verhouding tussen werk en privé komt onder spanning te staan.

"Omdat dit landelijk de eerste procedure is na het aanscherpen van de Winkeltijdenwet (2011), is het een `lakmoesproef'' en doen wij graag mee om de belangen van de betrokken werknemers te behartigen", zegt een woordvoerder van CNV Vakmensen.

Supermarkten willen op zondag open
De gemeente Rheden heeft zich bij haar besluit voornamelijk laten leiden door de supermarkten, die graag alle zondagen open willen. De kleine zelfstandige winkeliers en de ambachtelijke bedrijven zoals bakkers, slagers, kappers en hun werknemers zijn hiervan de dupe. De gemeente Rheden moet zich realiseren dat de belangen van de ondernemers in het MKB en hun werknemers er toe doen!