Amnesty International

China

Meer dan 100 schrijvers steunen collega's in China

18 juli 2011 Steeds meer Nederlandse schrijvers, dichters, vertalers, kunstenaars en anderen maken zich zorgen om hun collega's in China. Daar is alle reden toe want, schrijvers krijgen steeds langere gevangenisstraffen opgelegd.

De beschuldiging van het ondermijnen van het staatsgezag wordt steeds vaker aangevoerd als reden om critici tot lange straffen, van meer dan tien jaar, te veroordelen, aldus Yu Zhang, de coördinator van het Writers in Prison Committee, die onlangs een lezing gaf in Nederland, op uitnodiging van Amnesty International.

Onder hen is Liu Xiaobo, die nauw was betrokken bij het manifest Charta 08 waarin werd opgeroepen tot vrijheid en hervorming. Het aantal ondertekenaars groeide tot meer dan tienduizend. Liu werd eind 2008 gearresteerd en veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf, na een proces dat slechts twee uur duurde. In 2010 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. Bij de uitreiking bleef zijn stoel leeg. Zijn vrouw Liu Xia werd meteen onder huisarrest geplaatst.

Internationale aandacht heeft zin: voor de Olympische Spelen werden er aanmerkelijk minder schrijvers opgepakt en ook na alle internationale kritiek op het niet in ontvangst laten nemen van de Nobelprijs was er een scherpe daling. Daarom roept Amnesty International schrijvers en politici die naar Beijing gaan op om de contacten die zij hebben te benutten om het lot van hun collega's onder de aandacht te brengen.
* Bent u werkzaam in de culturele sector en wilt u ook uw collega's in China steunen? Onderteken dan hier verklaring.
* Of onderteken hier de petitie en eis de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Liu Xiaobo!