Facing China: een hoog 'zen-gehalte'

Persbericht van Stichting Singer Memorial Foundation

Naast de topcollectie realistische Chinese kunst laat de tentoonstelling 'Facing China' een heel ander gezicht zien van hedendaagse Chinese kunst. Chinese Abstract Slow Art is het huidige verzamelgebied van de verzamelaar Fu Ruide. De term 'slow' verwijst naar de uiterst verfijnde en ambachtelijke werkwijze van de kunstenaars en is een commentaar op de razendsnelle ontwikkeling van het huidige China.
Net als de economie is ook de kunst in China de laatste jaren booming. Kunst is er steeds meer gaan lijken op fast food: veel van hetzelfde, steeds grotere porties, snel bereid, snel geconsumeerd. Niet erg 'voedzaam'. Het lijkt in de kunstwereld alleen nog maar te gaan om de buitenkant; nog grotere studio's, meer geld, meer roem.

Singer Laren toont werk van 7 Chinese kunstenaars die bij deze ontwikkelingen vraagtekens zetten, en een totaal andere weg zijn ingeslagen. Hoewel onderling erg verschillend, hebben ze toch een aantal opvallende kenmerken gemeen. Allereerst valt hun manier van werken op. Met eindeloos geduld en toewijding zetten zij laag na laag na laag verf op het canvas. Het is echt handwerk waarbij voor hen het maakproces minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker, is dan het eindproduct. Het resultaat is kunst die subtiel,en harmonieus is en een hoog "Zen-gehalte" heeft.

'Facing China' is van 29 mei t/m 28 augustus 2011 te zien in Singer Laren.

Links:
http://www.singerlaren.nl



Razende Robot Reporter