Belgische Federale Overheid


Barco verstevigt zijn onbetwiste koploperspositie op de markt van de digitale film

Datum: 18 juli 2011

De filmindustrie is in volle evolutie. Voortaan behoren grote de filmrollen tot het verleden: tegenwoordig worden de films in digitaal formaat aangeleverd aan volledig gedigitaliseerde bioscoopcomplexen waar 3D binnenkort de standaard wordt. Barco wil een voortrekkersrol spelen in deze omwenteling via zijn kwalitatief hoogstaande digitale projectors die uitgerust zijn met de modernste technologie. En met succes! Al in 2010 steeg de verkoop van de afdeling digitale cinema van Barco met 154,8%, wat goed was voor een omzet van 255 miljoen euro. Het begin van het jaar 2011 gaat verder op het elan van 2010.

Zo werden bij Barco in het eerste kwartaal van 2011 nieuwe bestellingen geplaatst voor meer dan 1.500 digitale projectors voor China, waar het bedrijf een marktaandeel heeft van meer dan 65% in deze sector. Om te kunnen voldoen aan de sterke vraag van de markt heeft de fabriek van Barco in Peking haar productiecapaciteit bovendien opgedreven van 200 naar 500 digitale filmprojectors per maand. Barco heeft ook een nieuw R&D-centrum voor digitale film opgericht in Peking. Hiermee benadrukt het bedrijf dat het zich op lange termijn engageert op de Chinese markt en in de regio (het marktaandeel van Barco in Hong Kong en Taiwan bedraagt meer dan 80%).

In Europa kondigde Barco op drie mei jongstleden aan dat het uitgekozen was als exclusieve partner van Blitz-CineStar, de belangrijkste bioscoopexploitant in Kroatië. De Kroatische keten Blitz-CineStar heeft onlangs zijn gloednieuwe volledig digitale bioscoopcomplex in het prestigieuze nieuwe Arena Center van Zagreb ingewijd. Dit complex, het modernste van de Kroatische hoofdstad, is uitgerust met tien Barco DP2K digitale projectors. Daarnaast zal de bioscoopketen Blitz-CineStar in samenwerking met Barco in één jaar tijd haar negen andere complexen ombouwen tot digitale bioscoopcomplexen.

In het kader van het plan Cinema Digitaal in Nederland kiezen de Nederlandse bioscopen ook voor de digitale projectietechnologie. Ook daar werd Barco door bijna twintig bioscoopexploitanten, waaronder grote bioscoopketens als Wolff Cinema Groep, aangeduid om de conversie van in totaal meer dan 200 schermen te verzekeren

In Brazilië selecteerde CineSystem, een van de grootste bioscoopcomplexen, de DP2K-23B digitale projectors voor het eerste volledig digitale complex van Rio de Janeiro. CineSystem is een van de grootste bioscoopketens in Brazilië met 81 schermen in zes staten.

Barco, met hoofdzetel in Kortrijk, is een belangrijk technologiebedrijf dat oplossingen voor visualisatie en weergave voor professionele markten ontwerpt en ontwikkelt.Barco is actief in meer dan 90 landen met ongeveer 3.500 werknemers wereldwijd.Barco haalde in 2010 een omzet van 897 miljoen euro.

Externe link www.barco.com Externe link

België aan de top van de digitale revolutie

Volgens een rapport van het Europees Audiovisueel Observatorium is het aantal digitale schermen in 2010 verdubbeld (vooral onder impuls van de 3D-films). Geen enkel ander Europees land staat zo ver op het vlak van de digitale filmrevolutie als België. Ons land telde vorig jaar 334 digitale bioscoopzalen, wat neerkomt op een gemiddelde van 6,8 digitale zalen per bioscoopcomplex.België wordt in de ranglijst gevolgd door Portugal en Luxemburg, met een gemiddelde van 4,8 digitale zalen per complex.België heeft deze leiderspositie ongetwijfeld voor een stuk te danken aan de aanwezigheid van de wereldleider in deze sector: Barco.

www.obs.coe.int/about/oea/pr/digitalcinema2011.html Externe link