Watersportverbond - KNWV

Team Maarten Jamin wint WK Yngling 2011

maandag 18 juli 2011

Het team van stuurman Maarten Jamin is zaterdag op de Oostenrijkse Attersee Wereldkampioen zeilen in de Yngling-klasse geworden. Het zilver was voor het team van Tom Otte.

De ontknoping op de slotdag was ongekend spannend. In de slotwedstrijd kwam Otte als vijfde over de finish, waardoor hij op 36 punten uitkwam. Jamin moest bij de eerste negen eindigen om het goud te pakken. Dat lukte bij de ronding van de laatste boei: negende, waadoor de Jouster (varend met Jaap Smolders en Menno Berens) op 35 punten kwam.

De uit Heerenveen afkomstige Gert Roukema viel net buiten de prijzen. Hij werd vierde achter de Duitser Thomas Schutt. Op de vijfde plaats eindigde het jeugdteam van Anne-Christianne Kentgrens.

Titels
Jamin wist eerder in 2006 Wereldkampioen te worden, toen ook in Oostenrijk, en was daarmee de eerste Nederlander met een wereldtitel in deze klasse. Hij heeft verder twee Europese en drie Nederlandse titels op zak en wist tweemaal de titel Primus Inter Pares te veroveren.

Groei in Yngling-klasse
De Yngling-klasse maakt de laatste jaren een kwantitatieve en
kwalitatieve groei door. In Oostenrijk kwamen maar liefst 60 teams aan de start en waren 15 landen vertegenwoordigd. In Nederland wordt deze ontwikkeling sterk gestimuleerd door het Nationaal Jeugdzeilplan dat getalenteerde teams in staat stelt in state-of-the-art boten aan wedstrijden deel te nemen. Zo is ook de jonge PIP kampioen Bobby Heineke sinds dit seizoen in de Yngling te vinden.

Sponsoren
Volgend jaar is het WK in Sydney. De Nederlandse topteams hopen op sponsoring en andere steun om de kostbare reis naar de andere kant van de wereld te kunnen bekostigen.