Belgische Federale Overheid


Nieuw samenwerkingsprogramma met Vietnam

Datum: 18 juli 2011

België en Vietnam hebben voor de periode 2011-2015 een nieuw samenwerkingsprogramma getekend van 60 miljoen euro. De hernieuwde samenwerking legt de nadruk op de hervorming van de overheidsadministratie en op water en sanitaire voorzieningen, sectoren waarin België al actief is en erg belangrijk zijn voor Vietnam.

Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel "is dit een belangrijke stap in de versterking van onze samenwerking met Vietnam, het enige Aziatische partnerland van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking". Het programma maakt deel uit van het Vietnamese plan voor socio-economische ontwikkeling 2011-2015.

De hernieuwde samenwerking legt de nadruk op de hervorming van de overheidsadministratie en op water en sanitaire voorzieningen. Dat zijn sectoren waarin België al actief is en die erg belangrijk zijn voor Vietnam.

De Vietnamese maatschappij wordt gekenmerkt door een snelle industrialisering en verstedelijking en is zeer kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering. Een coherent beleid op het vlak van water, afvalverwerking en stadsplanning is dan onontbeerlijk.

De modernisering van het beheer van de overheidsadministratie is een belangrijke hervorming voor `beter bestuur', een onmisbaar onderdeel is van een duurzame socio-economische ontwikkeling.

Capaciteitsversterking is een belangrijk onderdeel van het nieuwe samenwerkingsprogramma. Volgens minister Chastel is het doel daarvan "de institutionele en organisatorische capaciteiten in de centrale ontwikkelingssectoren geleidelijk te versterken".

In het kader van de gedelegeerde samenwerking wordt ook een bijdrage gereserveerd voor een programma van de Verenigde Naties. Het VN-programma moet Vietnam ondersteunen om de parlementaire opvolging en controle te verbeteren, de strijd tegen corruptie op te voeren en de betrokkenheid van de burgers, de media en het lokale middenveld te verhogen.