Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Leghen voelt zich kiplekker in nieuwe Rondeelstal

18 jul 2011

De eerste ronde met leghennen in het Rondeelsysteem is zeer goed verlopen. De hennen waren rustig en nieuwsgierig, ook verenpikken kwam veel minder voor. Het Rondeelsysteem lijkt goed aan te sluiten bij de gedragsbehoefte van hennen. Dat blijkt uit onderzoek aan het eerste koppel leghennen van Wageningen UR Livestock Research. Gekeken werd naar de effecten van het nieuwe Rondeel-houderijsysteem op het gedrag en welzijn van leghennen. Het Rondeel lijkt vooralsnog een veelbelovend systeem te zijn.

Het Rondeel is een nieuw houderijsysteem waarbij dierenwelzijn voorop staat en niet kostprijsreductie leidend is bij het ontwerp. In dit nieuwe systeem hebben de leghennen per afdeling een nacht- en dagverblijf en daarnaast ook een buitenverblijf. In de stal is het beduidend lichter dan gebruikelijk is in andere typen stallen. De onderzochte Rondeelstal in Barneveld heeft twee afdelingen van 3.000 dieren en vier afdelingen van 6.000 hennen.

Volgens onderzoeker Thea van Niekerk is de eerste ronde in de nieuwe Rondeelstal zeer goed verlopen. âDe hennen pasten zich goed aan het systeem aan en maakten goed gebruik van de faciliteiten zoals de scharrelruimte binnen en buiten, de zogenaamde âBosrandâ. Eén afdeling van 6.000 dieren bestond uit ongekapte leghennen. Bij dit koppel was nauwelijks sprake van verenpikkerij. Het koppel zat beter dan gemiddeld in de veren. In het algemeen lijkt het Rondeelsysteem goed aan te sluiten bij de gedragsbehoeftes van de hennen.â Op een leeftijd van 53 weken werden gedragswaarnemingen uitgevoerd. Van Niekerk: âWe deden tests om angst en nieuwsgierigheid voor mensen en een onbekend object te meten. De metingen zijn uitgevoerd volgens het Welfare Quality(TM) protocol. Het bleek dat de Rondeelkippen minder angst hadden en nieuwsgieriger waren vergeleken met hennen uit vergelijkbare andere onderzoeken, die in gangbare stallen waren gehuisvestâ.

Het onderzoek is aan het eerste koppel hennen in het Rondeel uitgevoerd. Vervolgonderzoek moet uitwijzen in welke mate het Rondeelsysteem daadwerkelijk heeft bijgedragen aan de prima resultaten van dit koppel. Voorlopig handhaaft de Dierenbescherming de derde ster van het Beter Leven keurmerk voor dit nieuwe systeem.

Ontwikkeling Rondeel
In 2003 en 2004 voerde Wageningen UR Livestock Research het door het toenmalig ministerie van LNV gefinancierde project âHouden van Hennenâ uit. Dit resulteerde in de ontwikkeling van twee baanbrekende houderijsystemen, waarbij dierenwelzijn leidend was, en niet kostprijsreductie. Eén van die systemen is het
Rondeel-houderijsysteem. Het verkrijgen van praktijkervaring met dit systeem als geheel en inzicht in specifieke deelgebieden â zoals welzijn, milieu, economie, arbeid en management â is onderwerp van verschillende deelprojecten.

Klik hier voor meer informatie over het rondeelsysteem.

Rapport downloaden
In het deelproject dat in het rapport beschreven staat, stonden naast productietechnische aspecten gedrag en welzijn van hennen centraal. Rapport 473 âHet Rondeel, resultaten gedrag en welzijn eerste legrondeâ kunt u hier gratis downloaden.

Contact
Persvoorlichter Wageningen UR Livestock Research Jolanda Jansen
Tel. 0320 - 293 341

Onderzoeker Wageningen UR Livestock Research
Thea van Niekerk
Tel. 0320 - 293 549