Trimbos-instituut

Ziekteverzuim met e-health te lijf

18 juli 2011

ziekteverzuim Het Trimbos-instituut en Achmea starten samen deze zomer een project met als doel de verzuimduur bij werknemers met psychische klachten te verkorten.
Het Trimbos-instituut heeft daartoe Return@Work ontwikkeld, een e-health programma dat de verzuimende werknemer, de bedrijfsarts én de case manager ondersteunt in het reïntegratieproces. Waar e-health al eerder effectief bleek om psychische klachten en verslaving te bestrijden, is deze inzet van e-health om terugkeer naar werk te bevorderen nieuw. De combinatie van psychische en lichamelijke klachten, waar een kwart van de werknemers met langdurig verzuim mee te maken heeft, krijgt in het bijzonder aandacht in Return@Work.

Langdurig verzuim is een belangrijk probleem voor de maatschappij. Het brengt niet alleen hoge kosten met zich mee voor het bedrijf, maar heeft ook grote gevolgen voor het leven van de werknemer zelf. Psychische klachten, zoals depressie, angst en spanningsklachten, hebben een groot aandeel in langdurig verzuim. De kosten van verzuim wegens psychische aandoeningen in Nederland worden geschat op 2 miljard euro per jaar.

In de behandeling van psychische klachten wordt vaak weinig aandacht besteed aan de terugkeer naar het werk. Terwijl terugkeer naar het werk juist ook een bijdrage kan leveren aan het herstel. In Return@Work krijgt de werknemer online een zelfhulpprogramma waarin hij gemotiveerd wordt om het werk weer (gedeeltelijk) op te pakken. De bedrijfsarts ontvangt vanuit Return@Work adviezen om de werknemer beter te kunnen begeleiden. De casemanager ontvangt adviezen om het proces te begeleiden.

Onder leiding van Prof.dr. van der Feltz-Cornelis onderzoekt het Trimbos-instituut samen met de Universiteit van Tilburg en het VU Medisch Centrum in Amsterdam of Return@Work een effectief middel is in verkorten van de verzuimduur. In samenwerking met arbodienstverlener Achmea Vitale worden er ruim 300 werknemers geworven. De helft van de werknemers krijgt het Return@Work programma aangeboden. De andere helft krijgt de gebruikelijke verzuimbegeleiding. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw en ACHMEA. De resultaten van het onderzoek worden begin 2014 verwacht.