Gemeente Veenendaal


Regiobestuur FoodValley stelt Strategische Agenda vast

logo

Het regiobestuur van Regio FoodValley heeft de Strategische Agenda voor de periode 2011-2015 opgesteld. Het is nu aan de gemeenteraden van de acht regiogemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen om deze definitief vast te stellen. De Strategische Agenda beschrijft belangrijke opgaven die de regio de komende jaren gezamenlijk oppakt. Regio FoodValley is gespecialiseerd in de kennis van food, biedt werkgelegenheid, goed onderwijs en goed wonen in een mooi landschap van Vallei, Heuvelrug en Veluwe. Regio FoodValley is ondernemend, innovatief en verbindend.

Â

De Strategische Agenda van Regio FoodValley kent twee pijlers: vestigingsklimaat en leefomgeving. Het bevat stevige opgaven die in veel gevallen een langere doorlooptijd kennen dan vier jaar, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur. Daarnaast beschrijft de Strategische Agenda de rol van de overheid (vaak faciliterend) en bedrijven (vaak initiërend). De gezamenlijke aanpak van de opgaven in de Strategische Agenda zijn merkbaar voor inwoners en ondernemers die in het gebied zijn gevestigd.

Belangrijke opgaven

In de Strategische Agenda 2011-2015 worden veel en diverse opgaven benoemd. Enkele belangrijke opgaven voor de komende jaren zijn:
* Het faciliteren van bedrijven: het gericht ontwikkelen van faciliteiten voor nieuwe en bestaande bedrijven.
* Regio FoodValley werkt aan een regionale afstemming van woningbouwprogrammaâs, een forse, maar uitdagende opgave.
* Regio FoodValley ontwikkelt een regionale aanpak voor jeugdzorg. Samenwerking tussen gemeenten biedt een antwoord op de nieuwe taken. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de relatie tussen voeding en zorg.

* Regio FoodValley integreert diverse opgaven binnen het vestigingsklimaat en leefomgeving: de basis wordt gelegd voor de ontwikkeling van een regionale structuurvisie.

Bijdrage versterking van topsector Agro&Food

Regio FoodValley draagt met de Strategische Agenda ook bij aan de versterking van de topsector Agro&Food die door het kabinet is aangewezen als één van de cruciale sectoren voor de Nederlandse economie. De regio huisvest de top van kennisinstellingen op het terrein van agro en food, maar ook gezondheid en leefomgeving. Naast Wageningen UR zijn in de regio 2 hbo-instellingen, 3 Rocâs en diverse instellingen voor praktijkonderwijs gevestigd. In 2012 vestigen zich nog een hbo-instelling (Stoas) en een Roc (ASA) in de regio. Door het faciliteren van deze kennisinstellingen en foodbedrijven draagt de regio bij aan de functie van âkraamkamerâ van innovatie in Agro&Food. Regio FoodValley onderscheidt zich met food. Tegelijkertijd zijn er veel meer branches actief in de regio. Ook die zijn belangrijk voor een sterke regionale economie. Goede relaties met het totale bedrijfsleven in de Food Valley zijn daarom noodzakelijk.

Op woensdag 22 juni 2011 is de Strategische Agenda aan de gemeenteraden gepresenteerd. De gemeenteraden delen de ambitie van het regiobestuur en zijn bereid steun te geven aan het realiseren van de projecten en programmaâs die het regiobestuur de komende jaren wil gaan uitvoeren.

Kernwaarden van de Regio FoodValley

De Regio FoodValley heeft drie kernwaarden geformuleerd:


1. Ondernemend De regio kenmerkt zich door een bedrijvigheid met goede en betrouwbare ondernemers met een goede arbeidsmoraal van werknemers.

Â


2. Innovatief De regio kenmerkt zich door de wetenschappelijke innovatie voor gezonde en duurzame voeding en toepassing van kennis van food. De innovatie met food maakt de regio aantrekkelijk voor bedrijven om zich te vestigen en biedt inwoners kans op werkgelegenheid en goede opleidingen in de onderwijsclusters.

Â


3. Verbindend De regio kenmerkt zich door de sterke netwerken en de sterke gemeenschappen in de woonkernen. De uitwisseling tussen wetenschap en praktijk op het gebied van food is kenmerkend en daarmee onderscheidt deze regio zich ten opzichte van andere gebieden in Nederland. De Regio FoodValley verbindt gemeenten en hun inwoners.

De kernwaarden komen tot uitdrukking in twee onderscheidende factoren: food (toppositie in research & development van foodkennis; instellingen en bedrijven die deze kennis benutten en het onderwijscluster dat hierin excelleert) en landschap & natuur (het fraaie en diverse landschap van Heuvelrug, Binnenveld, Veluwe, de polders en daarmee de goede woon- en leefomgeving van de acht regiogemeenten).

Veenendaal en regio FoodValley

Voor Veenendaal is de regionale samenwerking voor een aantal zaken extra van belang. Veenendaal is een jonge leefstad en wil de jonge bevolking graag goed kunnen huisvesten en werk kunnen bieden, nu en in de toekomst. Door het kleine grondgebied van Veenendaal is er over een aantal jaren geen ruimte meer voor woningbouw en zijn hierover afspraken met de omliggende gemeenten noodzakelijk. Als ondernemende gemeente en winkelstad wil Veenendaal zich voorbereiden op de toekomst en ruim baan geven aan de ICT-sector. Als sterk ICT-centrum wil Veenendaal motor zijn voor innovatie en duurzame vernieuwing van het hele economische terrein. Dit komt de bestaande werkgelegenheid ten goede, trekt nieuwe bedrijvigheid aan en geeft nieuwe scholingsmogelijkheden. Bereikbaarheid met auto, openbaar vervoer of fiets is voor elke gemeente belangrijk, dus ook voor Veenendaal. Daarom wordt nauw samengewerkt om de verkeersverbindingen over de weg en het spoor te verbeteren en uit te breiden, zowel binnen de regio als daarbuiten. Daar vindt Veenendaal station Veenendaal-de Klomp daar een belangrijke schakel in hebben.

Strategische Agenda en website

De Strategische Agenda 2011-2015 is op 8 juli 2011 door het regiobestuur van de Regio FoodValley opgesteld en hieronder te downloaden. Meer informatie over de Regio FoodValley vindt u op www.regiofoodvalley.nl.


* 110715 RFV Strategische Agenda_web (juli 2011).pdf (4,11 MB)

Zie het origineel