Provincie Noord-Holland

Zwemverbod Muiderberg en Almeerderstrand opgeheven

18 juli 2011 -

Het zwemverbod dat begin juni is ingesteld voor de zwemlocaties Muiderberg en Almeerderstrand is opgeheven.

Reden voor het verbod was de vondst van zeer giftige blauwalg. De stranden en het water van het IJmeer en het Gooimeer zijn sindsdien intensief gecontroleerd. Daarbij is de giftige blauwalg de afgelopen twee weken niet meer aangetroffen. Omdat er af en toe nog wel blauwalg aanspoelt is op een aantal locaties een waarschuwing van kracht.

De provincies Noord-Holland en Flevoland hebben in overleg met Rijkswaterstaat, het RIVM en de gemeenten Muiden, Naarden en Almere besloten dat een zwemverbod niet langer nodig is. Op een aantal plekken is de afgelopen weken wel blauwalg aangespoeld. Na onderzoek door Rijkswaterstaat bleek deze blauwalg niet giftig te zijn. De gemeenten blijven de komende weken dagelijks schouwen. Bolletjes blauwalg die aanspoelen worden gecontroleerd.

Waarschuwing
Voor de stranden Muiderberg, Naarderbos (Noord-Holland) en Almeerderstrand (Flevoland) is wel een waarschuwing van kracht omdat er af en toe nog bolletjes blauwalg aanspoelen. Vooral kwetsbare groepen (jonge kinderen, oudere mensen) wordt afgeraden te gaan zwemmen. Blauwalgen kunnen huidirritatie veroorzaken of, wanneer men ze binnenkrijgt, maagdarmstoornissen. Tijdens het zwemseizoen is het niet toegestaan om honden te laten zwemmen in het water van een officiële zwemlocatie. Daarnaast wordt geadviseerd honden niet te laten zwemmen in water waarin blauwalg aanwezig is.

Informatie
De waarschuwing staat vermeld op de informatieborden bij de zwemlocaties. Tevens wordt er op de locaties extra informatie verstrekt over blauwalg. Op de websites van de provincie Noord-Holland en de provincie Flevoland staat actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater op de officiële zwemlocaties. Deze informatie wordt ook verstrekt via de zwemwatertelefoon:0800 9986 734 (Noord-Holland) en 0320-265700 (Flevoland).
De website van Rijkswaterstaat geeft meer informatie over blauwalg. Vragen aan Rijkswaterstaat kunnen alleen gesteld worden via 0800-8002 of via de Helpdesk Water: www.helpdeskwater.nl, 0800-NLWATER (0800-6592837, gratis).

Blauwalg
De giftige blauwalg die werd aangetroffen betrof de algensoort Phormidium. Eind mei werd hiervan een zeer giftige variant gevonden die bij inname zeer gevaarlijk is voor mens en dier. Het gifgehalte van deze soort kan variëren. Phormidium ziet er anders uit dan de bekende blauwalg die bestaat uit een groene drijflaag. Het zijn bruine of zwarte bolletjes van 1 tot 3 centimeter. De alg groeit aan waterplanten of als een mat op de bodem, maar kan bij aanraking door iets of iemand loslaten. Analyses moeten uitwijzen of deze klonten giftige stoffen bevatten.

---