CDA


Haverkamp: calamiteitenzender te lang uit de lucht maandag 18 juli 2011

CDA Tweede Kamerleden Haverkamp en Koopmans hebben schriftelijke vragen gesteld over de vervanging van de ingestorte zendmast in Hoogersmilde door een noodmast in Assen. Deze noodmast zal pas eind deze week in gebruik kunnen worden genomen. Beide Kamerleden vinden dat veel te lang duren, omdat de zendmast ook bij calamiteiten wordt gebruikt.

Vragen van de leden Haverkamp en Koopmans aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de minister van OCW en de minister van Veiligheid en Justitie over het niet functioneren van calamiteitenzenders ten tijde van een ramp.


1. Bent u bekend met het artikel âNoodmast Assen eind van de week in gebruik â? (1)

2. Hoe beoordeelt u het feit dat het waarschijnlijk meer dan 160 uur duurt voordat er via de ether weer volledige dekking is van RTV Drenthe terwijl deze zender in geval van een calamiteit de functie van âcalamiteitenzender heeftâ?

3. Welke initiatieven zijn er genomen om ervoor te zorgen dat de onderbreking van de informatievoorziening aan de inwoners van Noordoost-Nederland via de ether, juist tijdens deze calamiteit waarbij de zendmast van Smilde in de brand vloog, zo kort mogelijk was? Hoe beoordeelt u de genomen initiatieven, wat zou u met de kennis van nu anders doen?

4. Op welke wijze heeft u de inwoners bij het ontbreken van informatie via de ether wel op de hoogte gehouden. Hoe wist men dat via deze kanalen de informatie te verkrijgen temeer daar in de voorlichting geadviseerd wordt af te stemmen op de regionale zenders?
5. Hoe was de situatie met betrekking tot de informatievoorziening in midden Nederland? Hoelang was er daar geen informatie via de ether?

6. Is er ook in andere regioâs een onderbreking van de calamiteitenzenders geweest? Zo ja, in welke regioâs speelde dit en hoe lang heeft deze onderbreking geduurd? Wat hebt u gedaan om de informatie voorziening ten tijde van de onderbreking te continueren en de zenders zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen?
7. Welke lessen trekt u uit het feit dat een dergelijke situatie zich kan voordoen, waarbij de informatievoorziening via de ether niet mogelijk blijkt?

8. Heeft op enig moment de informatievoorziening richting de bevolking in uw ogen te kort geschoten? Zo ja, op welke moment en wat zou in de toekomst anders moeten? Zo nee waar baseert u dat op?
9. Is er met het uitvallen van de zenders ook een hiaat ontstaan in de communicatie van de hulpdiensten? Zo ja waar en wanneer, en welke maatregelen gaat u treffen om dit in de toekomst te voorkomen. Zo nee, waar baseert u dat op?


1)www.telegraaf.nl