Politiebond ACP

ACP: `Positie klokkenluiders bij politie enorm onder druk'

De Commissie Integriteit Overheid (CIO) stelt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2008 ernstig tekort is geschoten in de affaire rond de toenmalige korpschef van Zeeland, Fup Goudswaard. Zo is onder meer gefaald bij de bescherming van de klokkenluiders in deze affaire. "De positie van klokkenluiders in met name de politiesector komt hiermee onder enorme druk te staan", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een reactie.

In het kort de voorgeschiedenis. Twee politiecollega's van het politiekorps Zeeland trokken in 2008, nadat ze in het eigen korps geen gehoor vonden, bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de bel. Volgens hen zou korpschef Goudswaard niet integer zijn en mogelijk strafbaar handelen. Het ministerie stelde daarop de commissie Staal in met de opdracht om onderzoek te doen naar de integriteitsproblemen in het korps Zeeland. Deze commissie oordeelde dat de `beschuldigingen' geen stand hielden. In het rapport van de commissie Staal werden de klokkenluiders bij naam genoemd. Een handelswijze die de ACP destijds al erg betreurde en haar ongenoegen over heeft geuit. Eén van de twee klokkenluiders stapte uit dezelfde onvrede naar de Commissie Integriteit Overheid.

Forse kritiek

De CIO stelt nu dat het ministerie van Binnenlandse Zaken ten onrechte heeft nagelaten een disciplinair of strafrechtelijk onderzoek te starten naar het handelen van politietopman Goudswaard. Na een onderzoek door het AIVD werd de toenmalige korpschef in 2008 overigens al op non-actief gesteld en uiteindelijk ontslagen. Ook heeft de CIO forse kritiek geuit over de wijze waarop is omgegaan met de identiteit van de klokkenluiders. "Het gevolg is dat het beeld wordt bevestigd, in ieder geval binnen de politiesector, dat het met klokkenluiders in de regel niet goed afloopt. Dat leidt ertoe dat men niet snel geneigd zal zijn om, bij het signaleren van een mogelijk misstand of onregelmatigheden, zijn/haar nek uit te steken", aldus de CIO. De ACP onderschrijft deze conclusie.

Onbegrip en ergernis

Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie heeft echter laten weten dat hij de conclusies van de CIO naast zich neerlegt. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: "Het gaat hier niet alleen om de affaire Goudswaard. De positie van klokkenluiders bij de politie in algemene zin komt hiermee onder enorme druk te staan. De regeling is er juist om politiecollega's in alle rangen beter te beschermen en te ondersteunen. Het is dan ook verbazingwekkend dat de minister het advies van de CIO, het hoogste orgaan als het gaat om integriteitsmisstanden bij de overheid, terzijde schuift. Het nalaten om een disciplinair en strafrechtelijk onderzoek in te stellen, roept het gevoel van een doofpot op. Een beeld dat je in alle gevallen moet willen voorkomen en zeker niet in stand houden. Het laatste woord is hier dan ook niet over gezegd. De minister zal hier door de ACP nog op worden aangesproken."
---

18/07/11 15:59

---