Gemeente Rotterdam

'wat is een taak van de overheid?'

Bestuurder Ingeborg Hoogveld over bezuinigingen op zorg en welzijn.

18 juli 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

Ingeborg Hoogveld is portefeuillehouder Zorg en Welzijn, Onderwijs, Sport en Recreatie en Integratie (Leefbaar Rotterdam). Ingeborg Hoogveld

Ingeborg Hoogveld

Ze is de enige deelgemeentebestuurder die niet uit Hoogvliet zelf komt. Ze woont wel op Rotterdam-Zuid, in Feijenoord. Alle ins- en outs van Hoogvliet heeft ze zich razendsnel eigen gemaakt en met een redelijk objectieve blik beschrijft ze wat ze in dat eerste jaar heeft waargenomen: "Hoogvliet is bijzonder vanwege z'n acht wijken die alle acht zo specifiek zijn. Je kon me na twee maanden al geblinddoekt midden in de nacht ergens droppen en ik had bij de blinddoek af meteen kunnen zien in welke wijk ik zou zijn. Heel overzichtelijk vind ik Hoogvliet." Als portefeuillehouder heeft ze veel contact met schooldirecteuren, hulpverleners in de zorg en welzijnswerkers. "De netwerkjes van deze professionals zijn heel sterk. Mensen kennen elkaar en lijken elkaar gemakkelijk te vinden."

Maar die goede contacten zijn niet alleen tussen professionals terug te vinden. "Ik vind de sociale binding die mensen hebben met elkaar en vooral ook met Hoogvliet heel bijzonder", zegt Ingeborg. Er zijn veel verenigingen in Hoogvliet en veel mensen die bijzondere dingen met elkaar ondernemen. Kijk maar naar zo'n Samenloop voor Hoop, afgelopen mei, of een initiatief zoals de tuinkeuringen op Zalmplaat en Meeuwenplaat. Of bewoners die de buurtbewoners stimuleren om met z'n allen en de kinderen mee te lopen met de Avondvierdaagse. Leuk toch! Of een Turkse vereniging die zelf taallessen organiseert voor de leden. Hartstikke goed en allemaal niet door de overheid gestimuleerd. Maar als het nodig is, hebben we natuurlijk nog wel geld voor bewonersinitiatieven."

Niet overal was dit jaar geld voor. Er moest flink bezuinigd worden en voor de komende jaren staan er voor de portefeuille zorg en welzijn nog meer bezuinigingen op stapel. "Wat wil je mensen echt niet onthouden en wat is nou bij uitstek wel een taak van een lokale overheid? Dat zijn de vragen die voor mij leidend zijn bij bezuinigingen. Op die manier kom je tot een conclusie dat Natuur- en Milieu Educatie wel heel leuk is en ook nuttig, maar nou niet per sé een hele belangrijke taak van een lokale overheid. Kinderen leren natuurlijk veel op school. Maar je mag van ouders toch ook verwachten dat ze in het weekend eens de natuur inlopen en hun kinderen vertellen dat de melk van de koe komt. De schooltuinen zijn daarom gesloten, maar de kinderboerderij proberen we te laten voortbestaan."

En er was nog meer waar het nieuwe bestuur haar goedkeuring aan heeft gegeven. Zo is de ontwikkeling van de Campus gesteund door geld te reserveren voor een ArtStudio en een nieuw sportgebouw. "De Campus zal een grote aantrekkingskracht hebben op jongeren. Dan moet je niet alle bijzondere en waardevolle elementen uit zo'n plan slopen om voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten, want dan gaat die aantrekkingskracht verloren. Nu hebben we juist ook een nieuwe partij aan ons weten te binden waardoor het onderwijsaanbod breder is geworden want op de Campus zal ook de Veiligheidsacademie van Zadkine worden gevestigd."

Dit artikel is de laatste in een reeks van vier over het Dagelijks Bestuur van Hoogvliet.