Belgische Federale Overheid


BTC publiceert zijn jaarverslag 2010

Datum: 18 juli 2011

Voor het derde jaar op rij stelt het Belgisch Ontwikkelingsagentschap BTC zijn jaarverslag op in de vorm van een duurzaamheidsverslag. BTC concentreerde zich in 2010 op drie grote acties: de aanpassing van de organisatiestructuur, de grotere verantwoordelijkheid van de lokale partners bij de uitvoering van de samenwerkingsprogramma's en het actieplan voor de strijd tegen fraude en corruptie.

In 2010 publiceerde het Comité voor Ontwikkelingshulp (DAC) van de OESO zijn peer review van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Het rapport zegt dat BTC een internationaal gerespecteerde organisatie is geworden, met een goede reputatie inzake competentie, professionalisme en financiële transparantie.

BTC concentreerde zich in 2010 op drie grote acties: de aanpassing van de organisatiestructuur, de grotere verantwoordelijkheid van de lokale partners bij de uitvoering van de samenwerkingsprogramma's en het actieplan voor de strijd tegen fraude en corruptie.

Aanpassing organisatiestructuur
De aanpassing van de organisatiestructuur is noodzakelijk omdat BTC de kwaliteit van zijn dienstverlening wil blijven verbeteren. De herstructurering is ook nodig omdat de middelen voor de bilaterale samenwerking, de budgetten per land en per project explosief gegroeid zijn en ook in de toekomst zullen blijven groeien. Via responsabilisering, decentralisatie en interdepartementale samenwerking wil BTC zijn professionele expertise optimaal inzetten. Tegen eind 2011 moet de reorganisatie volledig rond zijn.

Verantwoordelijkheid naar de partner
Het nieuwe hulpparadigma legt de nadruk op eigenaarschap en afstemming op de lokale systemen van de begunstigde landen. BTC heeft hard gewerkt op uitvoeringsmodaliteiten die deze principes respecteren en tegelijk de risico's die daarmee verbonden zijn beheersen. BTC schreef een vademecum over `nationale uitvoering' van projecten, waarbij de verantwoordelijkheid voor het financiële beheer en de overheidsopdrachten aan de partner wordt toevertrouwd na een uitgebreide capaciteitsanalyse en mits periodieke audits. De toepassing van dat systeem leidt er toe dat BTC steeds minder directe greep en invloed heeft op het uitvoeringstempo en de bestedingsgraad van de programma's en projecten. In een context van stijgende budgetten is dat een belangwekkende vaststelling.

Fraude en corruptie
Fraude en corruptie zijn in de sector van de ontwikkelingssamenwerking blijvende aandachtspunten. BTC stelde in 2010 een actieplan op waarin sensibilisering, preventie, controle en sanctionering van fraude en corruptie worden gecombineerd. Een belangrijk wapen in de strijd tegen fraude en corruptie is transparante communicatie. Het maakt het thema bespreekbaar op het publieke forum en het past in het raam van goed bestuur. Daarom publiceert BTC een lijst met de fraudegevallen van het afgelopen jaar.

Jaarverslag 2010 (PDF, 2.5 MB)
Zie het origineel