Nieuw-Vlaamse Alliantie




Vlaamse sociale zekerheid zet nieuwe stappen met kindpremie

klok 18 juli 2011

De N-VA wenst dat Vlaanderen volledig bevoegd wordt voor gezinsbeleid. Een aanvullende premie voor jonge kinderen, naast de kinderbijslag, was daarom voor de partij een belangrijk strijdpunt. Met de beslissing van de Vlaamse Regering van vorige vrijdag is de nieuwste stap naar een Vlaamse sociale zekerheid een feit.

Kinderen opvoeden, kost geld. Omdat de N-VA vindt dat een coherent Vlaams gezinsbeleid oog moet hebben voor die kost, maakte de partij van de Vlaamse kindpremie een speerpunt voor de Vlaamse verkiezingen van 2009. De Vlaamse kindpremie en de Vlaamse hospitalisatieverzekering zijn voor de N-VA twee van de prioriteiten binnen het basisdecreet vernieuwd sociaal beleid. De kindpremie garandeert gezinnen met kinderen een extra financiële ondersteuning.

De premie treedt in voege in 2012 en wordt gefaseerd ingevoerd tot in 2014. De kindpremie wordt uitbetaald in het jaar van de geboorte van een kindje en de twee daaropvolgende levensjaren. Lies Jans: "Voor werkende ouders zijn zeker de eerste levensjaren van een kind een zware kost. Alleen al de opvang in een kinderdagverblijf neemt een hele hap uit het gezinsbudget. Met de kindpremie willen we de hardwerkende Vlaming een steuntje in de rug geven."

De Vlaamse kindpremie zal een forfaitair bedrag zijn. Daarenboven is de premie onafhankelijk van het inkomen van de ouders. De premie wordt alleen betaald aan ouders van kinderen die door Kind & Gezin worden opgevolgd en ingeschreven zijn bij een Vlaamse zorgkas. De opvolging via Kind & Gezin kadert in de preventieve luik van het Vlaamse gezondheidsbeleid. Auteur(s): Lies Jans, Ondervoorzitter fractie Vlaams Parlement Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien.bruyland@vlaamsparlement.be