Gemeente Harenkarspel


30 hectare grond geruild

Twaalf partijen hebben op maandagmiddag 18 juli een kavel ruilovereenkomst getekend in Eenigenburg. In plaatselijk caf De Burcht kwamen de grondbezitters bijeen. De ondertekening vond plaats in bijzijn van burgemeester Vermeer, die zelf ook namens de gemeente tekende. voorzitter alton- koos dekker Ook de nieuwe regionale Stivas-voorzitter Koos Dekker van de Altonstichting was gekomen om de kavelruil Eenigenburg te begeleiden.

Stivas Noord Holland is een zelfstandige stichting die zich bezig houdt met de verbetering van de (agrarische) ruimtelijke structuur door onder meer diverse vormen van kavelruil. Technisch medewerker Monique van Peperstraten van Stivas heeft het ruilproces begeleid. In totaal worden 42 hectare grond geruild, van zeventien grondeigenaren. De ruil van de vijf andere deelne de geruilde kavels mers (kavelruil t Rijpje) is in vergevorderd stadium en zal binnenkort ook worden geruild.

Positieve rol van de gemeente
Van Peperstraten vertelde heel blij te zijn met de positieve rol die de gemeente heeft gespeeld. Harenkarspel stapte aanvankelijk in het ruilproces om de aanleg van een fietspad aan de Kerkweg mogelijk te maken. Hier bleek echter politiek geen draagvlak voor. De gemeente heeft echter toch de grond ingebracht, waardoor verschillende ondernemers hun bedrijf efficinter konden inrichten, bijvoorbeeld door groter aangesloten blokken te vormen of de kavel dichtbij huis te vergroten.

Naast de gemeente nemen deel: stichting Bogtmanfonds, zeven tuinders en drie veehouders. Het gebied waar de ruil plaatsvindt, is nogal versnipperd. Het is een van de eerste gebieden waar de oude ruilverkaveling Geestmerambacht heeft plaatsgevonden.

Financieel voordeel
Naast het structuurvoordeel profiteren de deelnemers ook van de speciale subsidieregeling in het kader van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Bij een officile goedkeuring van de kavelruil hoeft dan geen overdrachtsbelasting te worden betaald. De notaris- en kadasterkosten worden vrijwel volledig vergoed en er wordt een financile bijdrage geleverd voor het uitvoeren van aanpassingswerken (zoals het aanleggen van een dam, het verleggen van een waterloop of het aanpassen van hekwerk). De gemeente heeft besloten om de notaris-en kadasterkosten voor te financieren. Hierdoor kan inplaats van 90% zelfs 100% van de kosten worden vergoed.
ondertekening

Nadere informatie van de gemeente:
Project Plattelandsontwikkeling (2005) werd gestart door de gemeente: ondernemers werden uitgedaagd om projecten aan te reiken voor plattelandsontwikkeling. Hieruit is de tuinderskring ontstaan. Ook was er een initiatiefgroep die zich inzette voor kavelruil. Dit is de huidige kavelruilcommissie, die functioneert onder de vlag van Stivas.

Stivas onderzocht, op verzoek van de gemeente en de ondernemers, welke wensen en mogelijkheden er waren voor kavelruil. De omgeving Eenigenburg/t Rijpje bleek een gebied waar dit gewenst is. De gemeente gaf steeds aan dat zij haar grondpositie in het landelijk gebied wilde inzetten voor structuurverbetering. Realisatie van eigen beleidsdoelen werd daar uiteraard bij betrokken. Fietspad Kerkweg was aanvankelijk onderdeel van het ruilplan. Maar zoals gemeld, de politieke besluitvorming leidde tot het loslaten hiervan. De inbreng van gemeentegrond, 5.5 hectare bleef echter overeind. De toedeling in de ruil aan de gemeente is minimaal, 0.8 hectare.



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600