Evangelische Omroep

Nr. 174 Hilversum, 5 juli 2011

GODS INVLOED IN DE LAGE LANDEN
God in de Lage Landen, vanaf 18 juli elke maandag om 19.12 uur op Nederland 2

De zesdelige serie God in de Lage Landen wordt vanaf 18 juli herhaald op Nederland 2. In deze serie gaat gastpresentator Ernst Daniël Smid op zoek naar de wortels van onze samenleving: het christelijk geloof. Hoe is het christendom in Nederland terecht gekomen en hoe heeft het zich ontwikkeld? Welke invloed heeft het christendom op onze maatschappij en heeft God wel een toekomst in de lage landen? Kijk voor meer informatie op www.eo.nl/godindelagelanden.

In God in de Lage Landen maakt Ernst Daniël Smid een reis door de tijd vanaf het moment dat het christendom voor het eerst grond vindt op Nederlandse bodem. Hij bezoekt kloosters, kerken en fabrieken die iets vertellen over de ontwikkeling van het christendom in Nederland. Zoals alleen hij dat kan, vertelt de operazanger de verhalen van christelijke pioniers uit het verleden. Daarnaast gaat hij in gesprek met een aantal hedendaagse christenen. Ieder op hun eigen manier treden zij in de voetsporen van hun invloedrijke voorvaderen.

In de eerste aflevering van God in de Lage Landen vertelt Ernst Daniël Smid het verhaal van de eerste christelijke boodschappers die het waagden in Nederland het evangelie te verkondigen. Een zekere Liudger uit Zuilen (Utrecht) zette het werk van zijn overzeese collega's - Willibrord en Bonifatius - rond 700 na Christus voort. Zijn inspanningen waren opmerkelijk succesvol. Een zeer recente archeologische vondst toont aan dat er rond het jaar 800 in Nederland al mensen waren die christelijke symbolen droegen.

Ook geeft het programma aandacht aan enkele moderne verkondigers van de christelijke boodschap. In de eerste aflevering is dat onder andere dominee Bottenbley uit Drachten. Een enorm groeiend aantal van duizenden gelovigen bezoekt zijn diensten, en er zijn al drie extra 'filialen' geopend. Hoe verklaart hij dit opmerkelijke succes in deze seculiere tijd?

Gastpresentator Ernst Daniël Smid werd door zijn bijdrage aan God in de Lage Landen in 2010 verkozen tot best gewaardeerde presentator van het jaar.

Nieuwe afleveringen van God in de Lage Landen zijn vanaf zondag 13 november weer iedere week te zien op Nederland 2.

God in de Lage Landen, vanaf 18 juli elke maandag om 19.12 uur op Nederland 2 Presentatie: Ernst Daniël Smid

---
Noot voor redactie,