Raad van State


maandag 18 juli 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Gemert-Bakel van het bestemmingsplan 'Rooye Asch'. Het plan heeft betrekking op het recreatiepark en de camping de Rooye Asch aan de Haveltweg. In het park staan diverse recreatiewoningen. Ook zijn er speelvelden, kampeervelden en een kinderboerderij. Het plan maakt het mogelijk het park van 18 hectare tot 27 hectare uit te breiden. Op het park komen in totaal 450 recreatiewoningen. Om de woningen wordt een groenzone aangelegd. Een aantal (recreatie)woningen is 'wegbestemd' in het bestemmingsplan, omdat de woningen als groenzone zijn bestemd. De eigenaren van die woningen zijn het daar niet mee eens. Zij willen graag een recreatiebestemming voor hun woning. Enkele bewoners die permanent op het park wonen, willen juist graag een woonbestemming voor hun recreatiewoning. Ook sommige omwonenden van het recreatiepark komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het niet eens met de uitbreidingsplannen. Zij vrezen een verslechtering van hun woon- en leefklimaat. (zaaknummer 200909981/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Schoonhoven van het bestemmingsplan 'Thiendenland II'. Het plan maakt de bouw mogelijk van ongeveer 520 woningen ten oosten van Schoonhoven. Ten noorden wordt het gebied begrensd door de provinciale weg N210 en aan de zuidzijde door de Tiendweg. Aan de oostzijde ligt de provincie Utrecht. De gemeenteraad heeft ook een exploitatieplan vastgesteld. Een aantal inwoners uit Schoonhoven verzet zich tegen de plannen. Zij vinden dat de woningbouw de landschappelijke kwaliteit van de Tiendweg aantast. Ook zou de Flora- en Faunawet in de weg staan aan het plan, aldus de inwoners. Ten slotte zou er geen behoefte zijn aan zoveel nieuwe woningen. (zaaknummer 201100718/1)

13.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Brunssum aan de Stichting Scouting St. Vincentius heeft verleend voor een speel-leefkuil aan het Bodemplein in Brunssum. De speel-leefkuil bestaat al langer, maar wordt met de vergunning gelegaliseerd. Een inwoner uit Stein is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur. Hij wijst erop dat de kuil in het verleden ook vaak voor kampvuren werd gebruikt en hij vreest dat de scouting ook in de toekomst de kuil daarvoor zal willen gebruiken. Hij vindt dat het gemeentebestuur dat moet verbieden. Volgens het gemeentebestuur wordt daaraan tegemoet gekomen doordat de scouting heeft verklaard de kuil alleen nog als 'speel-leefkuil' te gebruiken en niet meer voor kampvuren. De rechtbank in Maastricht stelde de man in het ongelijk. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.(zaaknummer 201101189/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.