UNICEF


Drastische stijging aantal ondervoede kinderen in Dadaab

De voedselprogramma's in de vluchtelingenkampen in Dadaab hebben te maken met een enorme toename van het aantal ondervoede kinderen. In bijna de helft van de gevallen gaat het om kinderen die net gearriveerd zijn.
2011-07-17

17 juli 2011
Drastische stijging aantal ondervoede kinderen in Dadaab

Bij de Keniaanse stad Dadaab zijn zo'n twintig jaar geleden drie kampen opgezet voor Somalische vluchtelingen. De kampen zijn inmiddels overvol, terwijl het aantal vluchtelingen door de huidige crisis toeneemt. In Ifo, een van de drie kampen in Dadaab, is een kwart van de pas gearriveerde kinderen onder de vijf jaar ondervoed. Een op de tien is ernstig ondervoed.

'Veel vrouwen hebben moeite om van de voedselrantsoenen een goede maaltijd te bereiden door een gebrek aan schoon water en hout voor een vuurtje', legt UNICEF-medewerker Olivia Agutu uit. 'Zieke kinderen krijgen kant-en-klare therapeutische maaltijden. Maar vaak worden die porties verdeeld over het hele gezin. Veel moeders weten niet hoe ze de eerste tekenen van ondervoeding kunnen herkennen. Er is grote behoefte aan goede voorlichting."

Het verdriet van een Somalische moeder

Dagahaley In een ziekenhuis waar extreem ondervoede kinderen behandeld worden, zit Amina Ali huilend naast het bed van haar zoontje. 'Hij heeft diarree en is volledig uitgedroogd', vertelt kinderarts Abdishakur Mohamed. 'Hij was al ziek toen hij hier aankwam'.

Amina is een van de Somalische vluchtelingen die recentelijk in Dadaab zijn aangekomen. De afgelopen jaren zijn zes van haar tien kinderen overleden. Ze is ontzettend bang dat ze nog een kind moet verliezen.