Eremetaal voor Nederland op 43e Internationale Chemie Olympiade


Ankara, 20110719 -- Van 9 t/m 18 juli werd de 43e Internationale Chemie Olympiade gehouden aan de Middle East Technical University van Ankara (Turkije). De 273 deelnemers waren afkomstig uit 76 landen. Jacob van Hengst van het Johan de Witt Gymnasium (Dordrecht) en Daan van de Weem van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen veroverden beiden een bronzen medaille. Huaiping Yuan van het Bataafs Lyceum (Hengelo (O) en Elmar Bijlsma van het Staring College (Lochem) kregen een certificaat van deelname. Het Nederlandse team werd geselecteerd aan de hand van de uitkomsten van de 32e Nationale Scheikundeolympiade, die eerder plaats vond bij AkzoNobel in Sassenheim.

Internationale Chemie Olympiade (IChO)

De opening van de ICho werd verricht door de vice-president van het Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek van Turkije, prof. dr.Ömer Cebeci. Het thema van de olympiade was 'Toekomst door Chemie'.

De beste prestatie leverde Zongping Gong uit China, de tweede en derde plaats werden ingenomen door Ilya Ustinovich uit Rusland en David Edey uit Engeland. De prijzen werden uitgereikt door prof. dr. O. Yavuz Ataman, voorzitter van het Turkse organiserend comité en prof. dr. Duckhwan Lee, president van de Internationale Chemie Olympiade.

De IChO bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. In beide onderdelen kwam het thema van de olympiade uitgebreid aan de orde. Het practicum bestond o.a. uit onderzoek naar effectieve en veilige opslag van waterstof, als één van de sleutelproblemen van de waterstofeconomie en de synthese, zuivering en scheiding van een mengsel van diastereomeren, een veel voorkomend probleem bij de productie van geneesmiddelen. In de theorietoets kwamen o.a. ammoniak, waterstof en meervoudige stikstofverbindingen als schone energiedragers aan de orde, een milieuvriendelijke methode van goudwinning en 'click-chemie', een moderne techniek om stoffen snel, betrouwbaar en duurzaam te synthetiseren. Alle toetsonderdelen hadden betrekking op actuele onderwerpen.

Ook was er tijdens de IChO veel tijd ingeruimd voor sport, kunst en cultuur. Zo konden de leerlingen films en een rockconcert bezoeken en gingen ze naar Beypazari, een stadje gelegen aan de historisch belangrijke handelsroute van Istanbul naar Bagdad, het meer van Eymir, de oude binnenstad van Ankara en Cappadocia een nederzetting uit de 2e eeuw B.C., uitgehouwen in vulkanisch gebergte. Bovendien was er voldoende gelegenheid om internationale contacten te leggen en vrienden te maken. In 2012 wordt de 44e  IChO gehouden in Washington, Amerika.

Over de scheikundeolympiade

De nationale scheikundeolympiade is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Cito Instituut voor Toetsontwikkeling en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV).

Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments en Uitgeverij Malmberg stellen prijzen beschikbaar.





SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling