Ingezonden persbericht


Nederlandse spaarbanken gemiddeld: mager zes minnetje

Voor de tweede maal publiceert Van Spaarbank Veranderen rapportcijfers voor alle 33 banken die in Nederland spaarproducten aanbieden. Voor de eerste maal was dat in mei 2011. Voortaan zullen deze cijfers elk kwartaal gepubliceerd worden.

Belangrijkste conclusies:

* Het gemiddelde van alle spaarbanken is gestegen van 5,2 naar 5,8. Aardige vooruitgang: 21 van de 33 banken kregen een hoger cijfer. Maar voldoende is het nog steeds niet.
* Vorige keer hadden 12 banken een voldoende, deze keer 15: minder dan de helft van alle banken. SNS Bank, Regio Bank en Reaal stegen van matig naar voldoende, Aegon van onvoldoende naar voldoende. Centraal Beheer zakte van voldoende naar matig.
* Grootste stijgers zijn Aegon en ING, beide met bijna 3 punten.
* Aegon stijgt van 4,4 naar 7,3, hoofdzakelijk veroorzaakt door flinke renteverhogingen op (bijna) alle spaarproducten.
* ING stijgt van 1,3 naar 4,2. Nog steeds onvoldoende, maar toch een grote sprong voorwaarts. In de afgelopen maanden saneerde ING zijn spaarproducten drastisch; zo'n 2 miljoen spaarders kregen automatisch een andere spaarrekening met hogere rente (Comfortspaarrekening met 2%). Ook werden de rentes op overige spaarvormen enigszins verhoogd.
* Conclusie: ING is definitief afgestapt van het Dakpannen-systeem.
* Helaas kan dat niet gezegd worden van ABN AMRO, Rabobank en Robeco, die nog steeds (oude) spaarrekeningen handhaven tot ver onder het marktconforme niveau van 2,25% (ondanks hier en daar doorgevoerde rentestijgingen).
* Absolute hekkensluiters bij spaarrekeningen zonder voorwaarden zijn AT Bank, Friesland Bank en Alex die spaarrekeningen presenteren met rentes tussen 1,25 en 1,5%. Meer hierover op www.laagstespaarrentes.nl.

Toelichting op de samenstelling van de tabel: www.spaarbankmeter.nl.