Mannetje NIKS een gewone jongen


Jeugdboek met thema onbegrip tussen kinderen en ouders

GRONINGEN, 20110718 -- Op 1 augustus verschijnt bij Uitgeverij PAMAC uit Groningen het jeugdboek 'Mannetje NIKS, een gewone jongen' van de Zaanse auteur Jolanda Lankhaar. 'Mannetje Niks' is een (voor)leesboek voor kinderen vanaf 7 jaar. Het centrale thema in 'Mannetje Niks' is onbegrip tussen kinderen en hun ouders. Kinderen voelen zich soms machteloos, omdat hun ouders hen slecht begrijpen. Ouders weten vaak niet hoe ze op de juiste manier contact kunnen maken en begrip kunnen tonen voor de gevoelens van hun kinderen.

Samenvatting

'Mannetje Niks, een gewone jongen' is een (voor)leesboek voor kinderen vanaf 7 jaar. Mannetje is een bijzondere peuter. Zijn moeder noemt hem Mannetje Niks, omdat hij niet kan lopen en niet kan praten. Hij zit en hangt de hele dag in zijn bed of in de buggy. Zijn moeder geeft hem geen complimenten en zeurt alleen maar over alles wat hij niet kan. Ze is wanhopig, omdat het haar niet lukt om Mannetje iets te leren.

Mannetje houdt iets geheim voor zijn moeder. Hij wil dat geheim eigenlijk aan niemand verklappen. Als Fee in zijn leven verschijnt, raadt ze wat er met hem aan de hand is. Ze weet precies hoe ze hem moet motiveren en coachen, zodat hij letterlijk en figuurlijk sterker wordt. Als Mannetje een speciale opdracht voor het probleemjongetje Walter Ego vervult, dan zal Fee zijn moeder veranderen in een lieve vrouw. Maar Mannetje Niks heeft helemaal geen zin om hulp te bieden aan Walter Ego. Hij vindt hem een gemene jongen, omdat hij vervelend is tegen zijn moeder.

Met steun van Fee spiegelt Mannetje zich aan het gedrag van Walter Ego. Zo komt hij meer te weten over zijn eigen relatie met zijn moeder. Zowel Fee als oma helpen Mannetje bij zijn geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Daarna kan Mannetje niet alleen Walter helpen, maar ook zijn eigen gedrag veranderen.

Thema

Het centrale thema in 'Mannetje Niks, een gewone jongen' is onbegrip tussen kinderen en hun ouders. Kinderen voelen zich soms machteloos, omdat hun ouders hen slecht begrijpen. Ouders weten vaak niet hoe ze op de juiste manier contact kunnen maken en begrip kunnen tonen voor de gevoelens van hun kinderen.

Mannetje voelt zich ook machteloos. Hij heeft op een radicale manier besloten zijn ontwikkeling niet te tonen aan zijn moeder, terwijl hij eigenlijk een zeer intelligent en vroegwijs jongetje is. Juist door dit besluit van Mannetje zwart-wit neer te zetten en uit te vergroten, hoopt Jolanda Lankhaar dat kinderen zelf tot het inzicht komen dat zij met zulk gedrag voor de moeilijke weg kiezen.

De moeder in het verhaal gaat anders op Mannetje reageren als ze zijn geheim kent. Als zij haar kind positief benadert, verandert hij vanzelf. Fee en oma geven het juiste voorbeeld. Zij stimuleren
Mannetje in zijn ontwikkeling.

Boodschap

Rode draad in het verhaal is het door de auteur vrij vertaalde motto van Goethe: 'Ga met iemand om zoals hij is en hij zal zo blijven. Ga met iemand om zoals hij kan worden en hij zal zo worden.' Dat is natuurlijk vooral een boodschap voor de ouders, maar ook kinderen kunnen hiervan leren.

Over de auteur

Jolanda Lankhaar, in 1965 geboren in Eethen (Noord-Brabant), heeft bijna tien jaar gewerkt als tekstschrijver en (eind)redacteur voor vaktijdschriften, publieksbladen, uitgeverijen en communicatieadviesbureaus. Vervolgens was zij tien jaar beleidsmedewerker bij een stichting waarvoor zij reclameteksten, aan de hand van wettelijke regels, op taal beoordeelde. Daarnaast deed zij ook freelance werk als eindredacteur voor Allerhande van supermarktketen Albert Heijn. Vanaf april 2009 ging zij weer aan het werk in haar oude vak als redacteur. Eerst voor Pharmaceutisch Weekblad, een vaktijdschrift voor apothekers, daarna voor de kenniscontent voor
medewerkers van UWV en vervolgens als eindredacteur Klantcommunicatie bij UWV. Sinds november 2010 houdt zij zich zowel bezig met beleidswerk als met communicatie in haar functie als directiesecretaris HRM bij UWV.

Vanaf haar vroege jeugd schreef Jolanda altijd al verhalen, omdat zij zich graag verdiept in de belevingswereld en de drijfveren van kinderen en volwassenen om bepaalde keuzen te maken in hun leven. Jolanda Lankhaar is afgestudeerd lerares Nederlands, woont in Zaandam, is getrouwd met een van oorsprong Marokkaanse man en heeft twee kinderen.

Mannetje NIKS, een gewone jongen
Jolanda Lankhaar
Genre: fictie, kinderboeken algemeen, vanaf 7 jaar
ISBN: 978-94-90385-33-0
NUR: 282
Aantal bladzijden: 102
Consumentenprijs: € 10,95
Verschijningsdatum: 1 augustus 2011

'Mannetje NIKS, een gewone jongen' is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en via de website van de uitgever, www.pamac.nl.





Uitgeverij PAMAC