Evangelische Omroep

Hilversum, vrijdag 15 juli 2011 Nr. 183

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 29

Geloof & 'n Hoop Liefde, maandag 18 juli, 11.25 uur, Nederland 2 In elke aflevering van Geloof & 'n Hoop Liefde toont het programma drie portretten van bijzondere mensen die op inspirerende wijze de drie hoofdonderwerpen van het geloof vertegenwoordigen, namelijk Geloof, Hoop en Liefde.

Het liefdesverhaal van herderin Christien en haar bijzondere relatie voor haar schapen, gemekker en gedonder op de heide.

Erna is een dappere vrouw en runt een winkeltje en een cafeetje midden in een bejaardentehuis. Dit loopt erg goed totdat Erna een herseninfarct krijgt. Ze hoopt op een goede afloop.

En de kinderen uit deze groep 6 treffen het. Ze hebben een meester met twee passies, toneel en geloof! Hij speelt mee in de vijfjaarlijkse passiespelen die Tegelen elke keer weer op zijn kop zet. Dit jaar is de meest bijzondere rol voor hem weggelegd, namelijk die van Jezus.

God in de Lage Landen, maandag 18 juli, 19.12 uur, Nederland 2 God komt aan wal
Een zesdelige documentaire serie, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid, over het verleden én het heden van God in de Lage Landen.

In de eerste aflevering van God in de Lage Landen vertelt presentator Ernst Daniël Smid het verhaal van de eerste christelijke boodschappers die het waagden om rond 700 na Christus in het heidense, drassige land het evangelie te gaan verkondigen. Ze deden dat met gevaar voor eigen leven. Ze kwamen niet alleen van overzee, zoals Willibrord en Bonifatius. Het was een zekere Liudger uit Zuilen (bij Utrecht) die het werk van zijn overzeese collega's voortzette en met succes. Een zeer recente archeologische vondst toont aan dat er rond 800 na Christus al mensen waren die christelijke symbolen droegen.

Ook maken we kennis met enkele moderne verkondigers van het Woord. De van Surinaamse origine Orlando Bottenbley heeft veel succes in het moderne Friesland. Anders dan Willibrord en Liudger heeft hij de moderne media tot zijn beschikking en hij hoeft gelukkig niet voor zijn leven te vrezen. Het kerkgebouw van dominee Bottenbley barst regelmatig uit zijn voegen en er zijn al drie extra 'filialen' geopend om de toeloop van gelovigen te herbergen. Hoe verklaart hij dit opmerkelijke succes in deze seculiere tijd?

Het Familiediner, maandag 18 juli, 22.10 uur, Nederland 1 Vincent zou komen die avond: zijn moeder was jarig. Maar hij is moe, dus stuurt hij een sms'je. Zijn moeder is teleurgesteld, maar Vincents broer Jeroen is woedend. Hij stuurt een boos sms'je terug. Het is het begin van een lawine steeds grovere beledigingen die uiteindelijk uitmondt in een definitieve breuk tussen de twee broers. Maar ook de relatie tussen Vincent en zijn ouders wordt steeds slechter. Officieel woont hij nog steeds thuis, maar in de praktijk is hij altijd bij zijn vriendin. Hij komt alleen nog thuis om zijn post te halen als zijn ouders aan het werk zijn. Gepraat wordt er al lang niet meer. De vriendin van Vincent ziet hoe de familie lijdt onder het conflict, maar niemand wil de eerste stap zetten. Dus schakelt ze het Familiediner in. Er vloeien veel tranen, maar leiden die ook naar een verzoening?

En: Georgina is gastouder, ook voor de zoon van haar nichtje Melitza. Lekker handig: ze wonen vlak bij elkaar. De afspraken lijken goed gemaakt. Maar wanneer is oppassen betaald werk en wanneer iets wat je doet voor een familielid? Als Melitza vraagt of haar zoontje kan komen logeren tijdens een verbouwing, is hij van harte welkom. Maar dan blijkt Georgina de uren te factureren, en Melitza kan de gewone oppasuren al niet betalen! En waarom moet ze betalen voor boterhammen met pindakaas die haar zoontje niet eens lust? De rekening loopt flink op, de ruzie ook. En nu negeren ze elkaar. Tot Bert van Leeuwen voor de deur staat. Krijgt hij de dames samen aan het Familiediner?

Bestemming Onbekend, dinsdag 19 juli, 21.35 uur, Nederland 3 De Groningse vriendinnen Simone (20) en Anna (21) zijn druk bezig met carrière maken. Beiden zijn ze gestopt met hun studie om zich op hun onderneming te storten. Simone timmert flink aan de weg met haar webshop voor modeassecoires en Anna zit in de startende fase van een eigen horeca-uitzendbureau. Naast al dat harde werken is er voor de dames geen tijd om op vakantie te gaan. Het aanbod van Klaas komt dan ook als geroepen.

Klaas treft de dames vlak onder de Martinitoren op de Groningse kermis. De meiden zijn hooggehakt en goed verzorgt onderweg naar een zakelijke lunch. 'Geer en Goor' zoals de meiden zichzelf noemen zijn niet bang voor de camera en als Klaas dan ook nog een interessant voorstel doet, hoeven de diva's niet lang na te denken. Ze zeggen 'ja' tegen een reis met een nog onbekende bestemming.

Wanneer blijkt dat de reis naar Los Angeles gaat zijn de meiden door het dolle heen. In Hollywood komen je dromen uit.... maar eenmaal aangekomen in 'The City of Angels' verdwijnt glitter en glamour als sneeuw voor de zon. Anna en Simone verblijven in de grootste daklozenopvang van de stad en daar is niets glamorous aan.

Juliana, dinsdag 19 juli, 22.05 uur, Nederland 1
Zo waarlijk helpe mij... (1945-1948)
Wilhelmina gaat diep gebukt onder de last van het koningschap, maar kiest geen moment om af te treden. Juliana helpt haar moeder de knoop door te hakken. Ze overwint haar onzekerheid en volgt Wilhelmina op als regentes tegen de achtergrond van de wederopbouw van Nederland en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Juliana raakt hierover in conflict met Wilhelmina en met leden van de Nederlandse regering. Ondertussen ontwikkelt het huwelijk van Bernhard en Juliana zich tot een vechtrelatie. Bernhard is gefrustreerd over zijn rol als prins-gemaal en Juliana vermoedt overspel. Ze ruziën over van alles, maar niet over de echte pijnpunten.

Als de troonsopvolging naderbij komt, besluit Juliana niet langer te treuren om verloren illusies. Ze sluit vrede met Bernhard en samen proberen ze met vallen en opstaan een vriendschappelijke werkrelatie op te bouwen. Op de dag van Wilhelmina's vijftigjarig regeringsjubileum, bestijgt Juliana, nadrukkelijk samen met Bernhard, de troon. Bij Juliana's inhuldiging zit Bernhard naast Juliana. Dan wordt Juliana besmet met rode hond, waardoor haar dochtertje Marijke wordt geboren met een oogafwijking. Dat bezorgt Juliana een immens schuldgevoel, wat ze met niemand kan delen. Bernhard introduceert gebedsgenezer Greet Hofmans. Zij kan de pijn enigszins verzachten doordat zij Marijkes ziekte spiritueel benadert.

The making of Life, woensdag 20 juli, 12.45 uur, Nederland 1

Leren overleven

Van alle locaties waar we voor Life hebben gefilmd, was Antarctica de grootste uitdaging. Alleen door een goede samenwerking kon de ploeg de hoop koesteren om zijn doelen te bereiken. Eén ploeg ging duiken onder het ijs van de Ross Sea, een andere ploeg kampeerde in een kolonie van stormbandpinguïns, en een derde ging op het Antarctisch Schiereiland op zoek naar de twee belangrijkste roofdieren. Cameraman Doug Allan voer uit op de Golden Fleece, maar kwam vast te zitten in het ijs. Ze wilden zeeluipaarden filmen die op kuikens van stormbandpinguïns aan het jagen waren, een evenement dat maar tien dagen per jaar duurt. Het bleek nog moeilijker te zijn om orka's te filmen die op krabbenrobben joegen. Om de orka's te kunnen vinden op het uitgestrekte Antarctisch Schiereiland, maakten producente Martha Holmes en de bemanning van de Endurance gebruik van de helikopters van het schip. Uiteindelijk slaagden de ploegen erin om de orka's tijdens het jagen te filmen. En dat was nog nooit eerder op film gezet in dit meest extreme continent op aarde.

Life, woensdag 20 juli, 20.30 uur, Nederland 1
Leren overleven
De eerste en belangrijkste les in het leven van ieder levend wezen is: hoe kom je aan eten? Drie jonge jachtluipaarden in het noorden van Kenia hebben geleerd dat je in je eentje een kleine prooi kunt vangen, maar met zijn drieën een struisvogel kunt neerleggen. Daarbij is wel voorzichtigheid geboden, want een trap van een struisvogel kan dodelijk zijn. Ook de tuimelaars aan de kust van Florida hebben iets vernuftigs uitgevonden. Om hun watervlugge prooi te vangen legt één dolfijn een ring van modder om de school vissen. Dat doet hij door met zijn staart in het zachte slik te klappen. De modder maakt het water troebel, de ring wordt steeds kleiner en de vissen zitten in de val. In paniek springen ze omhoog, het water uit - recht in de bek van de dolfijnen! Dieren gaan tot het uiterste om hun jongen te beschermen en te voeden. Het nietige aardbeikikkertje verbergt haar kikkervisjes in kweekpoeltjes in bromelia's hoog in het regenwoud. Omdat de kikkervisjes daar geen voedsel hebben, komt ze om de paar dagen een onbevrucht eitje brengen. Daarbij legt ze bij elkaar wel zo'n achthonderd meter omhoog af.

HollandDoc: Lost Mother, donderdag 21 juli, 22.55 uur, Nederland 2 Alle negen kinderen van Nel staan onder toezicht of zijn uit huis geplaatst. Drie van haar zoons zitten in de jeugdgevangenis. 'Wat is dit voor een moeder?' vraagt Margit zich af aan het begin van de documentaire. De film schetst de wanhoop en het onvermogen van een moeder die niet goed om kan gaan met een situatie als deze. Contact met hulpverleners heeft Nel nauwelijks. De complexiteit van de problemen binnen het gezin plaatsen ook de hulpverleners steeds opnieuw voor dilemma's. De film schetst de wanhoop van een moeder die de hulpverlening in deze complexe situatie niet naast maar tegenover zich ziet.

Checkpoint, zaterdag 23 juli, 10.30 uur, Nederland 3 Is het mogelijk om in de achtbaan nog een frietje te eten? En wie zijn er eigenlijk de beste geheime agenten, de jongens of de meiden? Heb je thuis iets liggen wat top secret is? Het testteam laat zien hoe je het kan verstoppen. Checkpoint: avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Nederland Zingt, zaterdag 23 juli, 18.25 uur, Nederland 2 In het Noord-Brabantse Oudenbosch staat een grote koepelkerk, waar velen zich over verbazen. De kerk is gebouwd naar voorbeeld van de St. Pieter in Rome door de bekende architect Pierre Cuijpers. Vanuit deze bijzondere kerk een uitzending van Nederland Zingt met medewerking van Chr. Jeugdkoor Ruach o.lv. Elisabeth van Duijn, een groot samengesteld koor en mannenkoor Ons Genoegen o.l.v. Bert Kruis.

De Hofleveranciers, zaterdag 23 juli, 19.25 uur, Nederland 2 In de vijfde aflevering o.a. Allard Stapel, die als medewerker van het WNF met prins Bernhard op reis ging en als geen ander weet hoeveel de prins om natuur gaf. Wim Velthuizen vertelt over hoe hij als parachutist meerdere malen in de tuin van Paleis Soestdijk is geland. En tuinman Henk Regterschot en bloemiste Elisabeth Thierry de Bye Dolleman laten de kijker zien wat de favoriete planten en bloemen van Juliana waren.

In het programma De Hofleveranciers komen mensen en bedrijven aan het woord, die hun diensten hebben verleend aan paleis Soestdijk. Aan de hand van anekdotes en overleveringen blikken zij terug op een bewogen periode, waarin koningin en latere prinses Juliana en prins Bernhard de spil vormen van het paleis.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 24 juli, 9.20 uur, Nederland 1 Gastpresentator Ds. Jan Peter Kruiger bezoekt christelijke camping 'De Betteld' in de Gelderse Achterhoek. In deze eerste aflevering van een drieluik over de Betteld, praat hij met directeur Gerhard Hobelman. Gerhard vertelt over zijn grootse visie voor de Betteld en over de enorme uitbreiding van de camping die daarop volgde. Het werd een vakantiepark met een groot conferentiecentrum erbij. Allemaal bedoeld om christenen bij elkaar te brengen en tot geloofsverdieping te komen. Maar de plannen liepen bijna uit op een financiële ramp. Na jaren kwam Gerhard, met zijn camping, toch door deze crisis heen en door reorganisaties loopt de camping weer goed. Gerhard leerde opnieuw op God te vertrouwen en vooral: niet God voor zijn karretje te spannen, maar te luisteren naar wat God van hem wil. Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang vanuit de Martinikerk in Franeker. Verborgen Verhalen, zondag 24 juli, 14.45 uur, Nederland 3

De hoofdrol

Eén vonkje is genoeg om een heel bos in brand te zetten' Jakobus 3 vers 5

Het gewone leven vindt Malou maar saai. Maar sinds ze goede verhalen uit haar duim zuigt met zichzelf in de hoofdrol, vindt iedereen haar een stuk interessanter. En als ze een verhaal verzint over hoe die vervelende leraar Bakker haar heeft mishandelt, hoort ze er helemaal bij. Alleen, dit verhaal begint uit de hand te lopen. En kan ze dan nog wel terug?

'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Snuf, de hond, zondag 24 juli, 18.15 uur, Nederland 3 Snuf en de jacht op Vliegende Volckert
Tom en Mirjam willen kapitein Brandenburg redden en gaan naar hem op zoek. Als ze op het eiland in de rivier zijn aangekomen, wordt hun boot lek gestoken en kunnen ze onmogelijk terug naar huis. Gelukkig vinden ze met dank aan Snuf uiteindelijk kapitein Brandenburg en komen ze toch nog de rivier over... Tom en Mirjam denken dat de jachtopziener en de boer een verleden delen en dat Vliegende Volckert op wraak uit is. Misschien kennen ze elkaar van vroeger? Brandenburg gaat in het gemeentearchief op zoek, maar daar zijn een aantal belangrijke zaken spoorloos verdwenen.


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep