Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - maandag 18 juli 2011

Park Randenbroek XL aan de slag

Maandag 18 juli is een nieuwe mijlpaal voor Park Randenbroek XL. Op deze dag ondertekenen de ANWB en de gemeente de intentieverklaring voor de realisatie van het Groenplein in het Park. Ook krijgt Park Randenbroek XL een nieuwe bewoner en gaat de vernieuwde website www.parkrandenbroek.nl live. Tot slot wordt gestart met het merken van de bomen die in aanmerking komen voor kap.

ANWB investeert in Park Randenbroek XL
In de nabijheid van De Vosheuvel gaat de ANWB het eerste Groenplein realiseren. De ANWB gaat samen met de gemeente een nieuw recreatiefgebied ontwikkelen waar de natuurspeelplaats en het Broekbos onderdeel van zijn. Maandag 18 juli 2011 om 12.30 uur ondertekenen wethouder Mirjam Barendregt namens de gemeente en lid hoofddirectie Mirjam Sijmons namens de ANWB, de intentieverklaring voor het Groenplein in Park Randenbroek XL.

Nieuwe bewoner van het Park
Op 18 juli stelt wethouder Mirjam Barendregt ook de nieuwe bewoner van het Park, ArieFoort, voor. ArieFoort krijgt deze zomer een woonplek in Park Randenbroek XL en gaat ook verslag doen van zijn belevenissen op www.parkrandenbroek.nl.

www.parkrandenbroek.nl vernieuwd
De gemeente gaat samen met alle gebruikers in het gebied zoals sportverenigingen, scouting, Kinderboerderij, scholen en betrokken Amersfoorters van Park Randenbroek XL een nog aantrekkelijker gebied maken. www.parkrandenbroek.nl is een interactieve website waarop iedereen de ontwikkelingen in Park Randenbroek XL kan volgen. Meer nog. Het is ook een virtueel park waar de Amersfoorters hun ideeën kunnen uitwisselen en activiteiten kunnen aandragen. Ook kunnen bezoekers van het Park een interactieve wandeling in het gebied maken. Op verschillende plekken in het gebied staan bordjes met QR-codes die na scannen met een smartphone, filmpjes en andere informatie laten zien over de plek waar zij zich op dat moment bevinden.

"De filmpjes zijn nu nog vooral informatief van aard en gericht op de uitwerking en uitvoering van het Inrichtings- en beheerplan voor park Randenbroek XL", zegt Mirjam Barendregt. "Het is echter ons doel om de komende maanden en jaren meer fimpjes toe te voegen van gebruikers en betrokkenen bijvoorbeeld over de geschiedenis van het park maar mogelijk ook met tips wat je er zou kunnen doen".

Start merken bomen
Nu het inrichting- en beheerplan door de gemeenteraad is vastgesteld, gaat de gemeente de uitvoering van de werkzaamheden voorbereiden. De eerste stap hierin is het merken van de slechte en zieke bomen. Om het hele gebied te verbeteren tot het gewenste beekdal en stadspark is het noodzakelijk op sommige plekken zieke en onveilige bomen te kappen en nieuwe bomen aan te planten. Er is zorgvuldig onderzocht welke bomen kunnen blijven staan en welke moeten worden weggehaald. De bomen zijn eerst onderzocht op veiligheid. Bomen worden gekapt als deze een risico zijn voor bezoekers. De beuken zijn vervolgens onderzocht op aantasting door de honingzwam. De honingzwam zorgt er voor dat de boom afsterft. Dode bomen die nestholtes aan vleermuizen en vogels bieden,blijven staan. Net als bomen die van belang zijn voor eekhoorns en reigers. Op 18 juli start de gemeente met de eerste ronde van het merken van de bomen die ziek zijn en/of een gevaar vormen. Deze bomen krijgen een geel teken op de stam.

De tweede ronde van het merken van de bomen vindt plaats na de zomervakantie. Dan worden bomen gemerkt die de vitaliteit van het bos remmen. Dit zijn bomen die ruimte en licht tegen houden waardoor jonge gezonde bomen niet goed kunnen ontwikkelen. Door deze bomen weg te halen, ontstaat er een gevarieerde leeftijdsopbouw van de bomen in het bos en wordt het bos weer vitaler. Ook worden bomen gemerkt die de ontwikkeling van ecologische zones remmen, of het herstel van de historische zichtlijnen verstoren. Deze bomen krijgen een groen teken. Na deze tweede ronde is er een totaalbeeld van welke bomen in aanmerking voor kap komen.

Daarna gaat de gemeente een kapvergunning aanvragen. Het hout van de bomen die op den duur worden weggehaald, wil de gemeente hergebruiken in het gebied of elders in Amersfoort, zodat het niet verloren gaat. Vanaf 18 juli kunnen inwoners op www.parkrandenbroek.nl hun idee hiervoor insturen of reageren op ideeën van stadsgenoten.

Noot voor de redactie,