Ingezonden persbericht


------- PERSBRICHT -------

Veel brandwonden door de barbecue. Supermarkten moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

De stichting Kind en Brandwond gaat actief supermarkten benaderen die lichtzinnig omgaan met spiritus in de nabijheid van barbecuekooltjes en -briketten. Volgens een woordvoerder van de stichting bieden veel winkels de barbecuebenodigdheden aan bij de schoonmaakmiddelen. En daar staan ook de vluchtige brandstoffen. Sommige klanten denken daardoor dat spiritus of bio-ethanol goede middelen zijn om de barbecue mee aan te steken.

De praktijk leert dat deze combinatie levensgevaarlijk is. Uit cijfers van de ziekenhuizen in Nederland blijkt dat veel slachtoffers van brandwonden in deze periode van het jaar vallen, veroorzaakt door verkeerd gebruik van de barbecue. Opvallend is ook het grote aantal kinderen dat naar de spoedeisende hulp wordt gebracht. Vorig jaar waren dat er zo'n 2000. Kinderen komen doorgaans nieuwsgierig kijken hoe de bbq wordt ontstoken. Mensen die spiritus gebruiken onderschatten vaak de steekvlam. Die slaat altijd in de richting van de degene die de lucifer afstrijkt. Kleding en haar kunnen dan gemakkelijk in de brand vliegen. De stichting Kind en Brandwond constateert dat nog veel ouders op dit vlak onzorgvuldig zijn.

Uit de gesprekken die de medewerkers van de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam voeren met de slachtoffers komt telkens onwetendheid naar voren. In de supermarkt kochten de slachtoffers de bbq-kooltjes en de spiritus die ernaast stond. Door die combinatie wordt verondersteld dat de barbecue daarmee het beste aangestoken kan worden.

De stichting Kind en Brandwond doet daarom een dringend beroep op de supermarkten om de barbecueproducten op een andere plek neer te zetten. De klanten kunnen de stichting daarbij helpen. Als zij een supermarkt weten waar de gevaarlijke combinatie bij elkaar staat, kunnen zij een email sturen aan supermarkt@kindenbrandwond.nl. De stichting gaat dan de winkel actief benaderen en controleren. Indien nodig vindt er een vervolgactie plaats om de manager van de winkel op andere gedachten te brengen.

---- Einde persbericht -----

Stichting Kind en Brandwond
De Stichting Kind en Brandwond vult de behandeling van kinderen met brandwonden aan. Er is speciaal oefenspelmateriaal voor hen ontwikkeld en door middel van video kan onder andere een verbandwisseling aan de ouders worden uitgelegd. Voor kinderen die langere of kortere tijd ontslagen zijn uit het ziekenhuis worden door de stichting speciale vakantieweken georganiseerd.

De Stichting Kind & Brandwond heeft er aan bijgedrag

en dat de ziekenhuisomgeving voor kinderen veel aantrekkelijker is geworden, met onder andere meer spelmogelijkheden voor kinderen.

Er is een verblijfshuis voor ouders van opgenomen kinderen, het Kiwanishuis, ingericht. Dit betekent dat de ouders dichter bij hun opgenomen kind kunnen zijn. Er worden al jaren vakantieweken voor de kinderen georganiseerd en er is een jaarlijkse gezinsdag. Ideeën voor projecten komen van leden van de stichting zelf, medewerkers van de ziekenhuizen of door tips van ouders en/of kinderen met brandwonden.




Ingezonden persbericht