Ingezonden persbericht


Persbericht

Béthune, Frankrijk, 18 juli 2011

VNF stelt elektronische navigatiekaarten van de Duinkerken-Scheldeverbinding en de Garonne online beschikbaar

In het kader van het beleid dat beoogt om de waterwegen zo veilig en efficiënt mogelijk voor zijn gebruikers te maken, vervaardigt Voies navigables de France elektronische navigatiekaarten van verschillende waterwegen van het netwerk. Onlangs heeft VNF de eerste twee elektronische kaarten op zijn website beschikbaar gesteld: de Duinkerken-Scheldeverbinding en de Garonne.

De elektronische kaarten voor de binnenvaart hebben het doel om de veiligheid en de efficiëntie van de waterwegen te verhogen en dragen op deze manier bij aan de optimalisatie van het binnenvaartverkeer en de verschillende werkzaamheden.

Met de kaarten kunnen de gebruikers verschillende types van informatie visualiseren die nuttig zijn voor de binnenvaart: oeverlijnen, werkzaamheden, sluizen, stuwdammen, bakens, markeringsborden, vaargeulen, etc. Aangezien de kaarten met een radar zijn verbonden, kunnen ze een waardevolle hulp bij de navigatie vormen.

De elektronische kaarten - die gratis aan de gebruikers ter beschikking worden gesteld - bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van de papieren versie: personalisatie van de weergave van de informatie, snelle updates, trajectberekeningen en vereenvoudiging van de navigatie in kustgebieden (dankzij de compatibiliteit met de maritieme kaarten).

Een betrokkenheid die verder gaat dan de Europese richtlijnen

De elektronische kaarten voor de binnenvaart worden o.a. gepubliceerd in het kader van de Europese richtlijnen die beogen om geharmoniseerde River Information Services (SIF) op Europees niveau in te voeren. Deze richtlijn verplicht instanties om elektronische navigatiekaarten met de Europese standaard (IENC in het Engels) te publiceren voor alle waterwegen van klasse IV en daarboven die met het Europese netwerk zijn verbonden.

Als gevolg hiervan vervaardigt VNF elektronische kaarten van het netwerk in kwestie: de Rijn, de Moezel en de Maas voor grote schepen. De instantie wil echter eveneens kaarten aan zijn gebruikers beschikbaar stellen van de waterwegen die vandaag de dag nog niet aan het Europese netwerk zijn gekoppeld: de Oise, de Seine en de Saône voor grote schepen (voortbouwende op de plannen die zijn gemaakt door de CNR voor de Rhône).

Na het online plaatsen van de kaarten van de Duinkerken-Scheldeverbinding en de Garonne, zal VNF de kaarten van de Rijn, de Moezel en de Saône uiterlijk begin 2012 publiceren.

Dankzij de verkrijgbaarheid van deze kaarten biedt VNF de waterweggebruikers hulpmiddelen en informatie die op Europees niveau zijn geharmoniseerd, zodat ze Europa kunnen doorkruisen zonder ook maar enkele onderbreking van informatie.

Download gratis de elektronische navigatiekaarten van VNF op www.vnf.fr