Ingezonden persbericht


"Mem, wat ite wy hjoed?" van Berber van der Geest
op IBBY honourlist 2012

Op advies van de stichting It Fryske Berneboek wordt het bijzondere boek "Mem, wat ite wy hjoed?" van Berber van der Geest (met illustraties van Babs Wijnstra) voorgedragen voor de IBBY Honourlist 2012 (in de categorie Friestalige auteurs). Al eerder, in 1992, stond een boek van Berber van der Geest op de IBBY Honourlist ("Bartele Bûse"). In 1996 werd zij nogmaals genomineerd en wel met het boek "De Kilekanen". Drie keer is scheepsrecht!

Iedere twee jaar geeft IBBY International de Honourlist uit, een overzicht van kinder- en jeugdboeken van zeer hoge kwaliteit, uitgegeven in de meer dan zeventig bij IBBY aangesloten landen. De nationale secties van IBBY mogen hiervoor boeken voordragen die uitmunten door tekst, illustraties of vertaling. Aangezien Nederland tweetalig is, draagt IBBY-Nederland naast een Nederlands boek ook altijd een Fries boek voor.

Hongerig zijn ze, Rolf en zijn kleine broertje. Maar moeder moet het eten nog maken. Terwijl ze kookt, zingt ze korte liedjes vol fantasiewoorden. Verschillende uitdrukkingen komen langs, zoals: zo gezond als een vis, dorst als een paard, honger als een wolf en tot slot, zo vol als een muis. Dat komt dan van al dat lekkere eten: pannenkoeken natuurlijk! Elke keer als de moeder Rolf vergelijkt met een bepaald dier, verandert hij in het betreffende dier, die als Rolf herkenbaar blijft door zijn rode tuinbroekje.

Een heerlijk verhaal met veel herhalingselementen waar kleine kinderen zo van houden. De liedjes van de moeder nodigen uit om zelf ook allerlei liedjes te maken. Echt een prentenboek voor interactief voorlezen. Zowel de voorlezer als de kinderen die voorgelezen worden zullen er veel plezier aan beleven.

Het boek werd uitgegeven als 'Aksjeboek foar bern' (2009) door uitgeverij Bornmeer.

De overige boeken voor de IBBY Honourlist 2012 worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.