Fouten in antwoord CvdK op vragen over herindeling Goedereede


Burgercomité 'Herindeling NEE Goedereede' stuurt brief aan Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland

GOEDEREEDE, 20110718 -- Naar aanleiding van de gestelde vragen door de PVV Statenfractie Zuid-Holland aan de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland en de verkregen antwoorden hierop, heeft de Stichting Herindeling Nee Burgercomité Goedereede (hierna te noemen Herindeling NEE) gemeend hierop te moeten reageren.

De vragen gesteld door de PVV Statenfractie van Zuid-Holland luidden als volgt:

Klopt het dat er feitelijke fouten zitten in het herindelingsadvies Goeree-Overflakkee, bijvoorbeeld opgenomen gegevens omtrent de huis-aan-huisactie in Goedereede, het aantal ingediende zienswijzen op Goedereede en antwoorden op deze zienswijzen door het college? Zo ja, wat betekent dit voor de legitimiteit van dit herindelingsadvies?

Het antwoord de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland luidde:
Ten aanzien van de huis-aan-huis-actie in Goedereede door derden is ons, na aanbieding van het voorstel Herindelingsadvies Goeree-Overflakkee aan Provinciale Staten, gebleken dat de huis-aan-huis verspreiding aan particulieren niet, zoals wij aanvankelijk dachten, is gedaan door de Stichting Herindeling NEE! Burgercomité Goedereede.

 Wij hebben geen navraag gedaan wie de standaardbrief onder particulieren wel heeft verspreid. In het door Provinciale Staten vastgestelde Herindelingsadvies Goeree-Overflakkee staat het aantal door ons ontvangen zienswijzen te weten 1932.

 In het Herindelingsadvies zijn wij ingegaan op alle argumenten die in de ontvangen zienswijzen zijn verwoord. Onze achteraf onjuiste veronderstelling dat de Stichting de standaardbrief huis-aan-huis bij particulieren heeft verspreid doet naar ons oordeel niets af aan de legitimiteit van het besluit van Provinciale Staten.

Nadere toelichting door Herindeling NEE, op de verstrekte antwoorden door de Provincie aan de PVV

Het aantal ingediende zienswijzen:

 Provincie Zuid-Holland (hierna te noemen PZH) rapporteert bij e-mail van 17-05-2010 aan Herindeling NEE: Ontvangen zienswijzen, tot 17-05-2010 - 2145, waarvan 2027 van de inwoners, 77 van de bedrijven en 41 overige.

PZH rapporteert bij e-mail van 27-05-2010 aan Herindeling NEE, de PZH heeft inmiddels ruim 2300 zienswijzen ontvangen.

Herindeling NEE, heeft geen andere informatie ontvangen van PZH, dan het genoemde aantal zienswijzen van ruim 2300, wij gaan er dan ook vanuit dat dit het juiste aantal moet zijn.

De beantwoording aan de indieners van de zienswijzen

In de brief van de PZH van 30-03- 2010 met als referentie PHZ-2010-162627752, inhoudende ontvangstbevestiging ingediende zienswijze Herindelingsontwerp, 29-03-2010, staat de volgende alinea: "Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, ontvangt het concept Herindelingsadvies Goeree Overflakkee waarin alle zienswijzen zijn opgenomen". Wij stellen vast dat dit niet is gebeurd, de PZH heeft zich hiermee niet gehouden aan het gestelde in de verstuurde ontvangstbevestiging.

De Huis aan Huis actie, betreffende de ingediende zienswijzen

Herindeling NEE, heeft op 07-07-2010 een e-mail ontvangen van de PZH, met de mededeling dat GS een voorstel Herindelingsadvies Goeree Overflakkee (hierna te noemen HGO) heeft vastgesteld.

Herindeling NEE, heeft hier per e-mail 09-07- 2010 op gereageerd.

Niet Herindeling NEE, heeft een huis aan huis standaardbrief bezorgd bij particulieren, maar de vier politieke partijen uit de gemeente Goedereede.

Herindeling NEE, heeft op 25-09-2010 een e-mail gestuurd aan de commissie Bestuur en Middelen, (hierna te noemen B&M) t.a.v. van de voorzitter van genoemde commissie, waarin vooruitlopend op de behandeling van 06-10-2010 en de vaststelling van het HGO in de vergadering van PS op 13-10-2010, opnieuw aangegeven, dat er tekstuele fouten in het herindelingsadvies zitten.

De hiervoor genoemde e-mail is door de PZH aan ons bevestigd, 27-09-2010 en dat een en ander in goede orde was ontvangen, de PZH heeft in haar bevestiging aangegeven dat de genoemde e-mail in de vergadering van 06-10-2010 van de commissie B&M, als extra ingekomen stuk bij agenda punt 2a behandeld zou worden.

Helaas heeft Herindeling NEE vast moeten stellen dat deze e-mail in de vergadering van d.d. 06-10-2010 niet is behandeld.

Herindeling NEE, heeft bij e-mail van 07-10-2010 direct de vraag gesteld aan de PZH, dat de e-mail niet was behandeld in de vergadering van 06-10-201 en of dat dit als nog gebeurde, voordat er besluitvorming door PS op 13-10-2010 zou plaats vinden, helaas geen antwoord ontvangen.

Wij stellen dan ook vast dat Herindeling NEE, tijdig en meerdere malen heeft gereageerd op het concept HGO, wat voorlag ter behandeling door de commissie B&M op 06-10-2010 en de besluitvormende vergadering van PS van 13-10-2010.

Tevens stellen wij als Herindeling NEE, in tegenstelling tot de beantwoording aan de PVV, dat GS wel degelijk geïnformeerd waren wie de huis aan huis actie heeft uitgevoerd in de gemeente Goedereede en over het aantal zienswijzen.

Herindeling NEE, stelt dan ook vast dat er voldoende tijd was om het HGO aan te passen alvorens dit in de PS vergadering van 13-10-2010 vastgesteld zou worden en men tot een Herindelingsvoorstel van GO aan de Minister van BZK over zou gaan.

Op basis van het voorgaande verzoeken wij als Herindeling NEE, de PZH opnieuw het HGO op basis van de hiervoor vermelde feiten aan te passen, want wij zijn en blijven van mening dat een dergelijk belangrijk document, wat de opmaat moet zijn tot wetgeving betreffende de Gemeentelijke Herindeling op Goeree Overflakkee, de feitelijke weergave dient te zijn en ontdaan dient te worden van de gemelde fouten.

Conclusie

De verkregen antwoorden door de PVV Statenfractie, geven niet de juiste weergave van de feiten.

Herindeling NEE stelt daarmee vast in tegenstelling tot de Commissaris van de Koningin, dat het Herindelingsadvies Goeree Overflakkee niet voldoet aan de legitimiteit van het besluit van Provinciale Staten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Klijn, voorzitter Stichting Herindeling NEE, via telefoonnummer tel. 06-50-90-99-06

Zeebrekersweg 18
3253 VS Ouddorp
j.klijn3@chello.nl