Royal Haskoning


Royal Haskoning draagt bij aan unieke Limburgse vispassage 19-07-2011
Royal Haskoning draagt bij aan unieke Limburgse vispassage De vispassage bij de Schouwsmolen aan de Itterbeek in het Limburgse Ittervoort blijkt goed te werken. Zo zijn er zelfs karpers van 55 cm gezien in de ondiepe nevengeul die bij hoge waterstanden overtollig water afvoert. Royal Haskoning is verantwoordelijk voor het ontwerp.

De vispassage is in maart 2011 door het Waterschap Peel en Maasvallei geopend, omdat de molenstuw een obstakel vormt voor vissen. De passage zorgt ervoor dat vissen om de stuw heen kunnen zwemmen. Ondanks de langdurige droogte in 2011 en de lage waterstanden in de Itterbeek blijkt nu al uit metingen dat de vispassage uitstekend werkt. Bij lage waterstanden stroomt door de vispassage een beetje water om de geul open te houden. Projectleider Hans de Mars van Royal Haskoning: "De vismigratiezone werkt alleen bij hogere beekafvoeren, zoals in het voor- en najaar. De aangelegde `groene laagte' vult zich dan met water, waardoor de vissen zich vrijelijk kunnen verplaatsen. Uit onderzoek blijkt nu dat de passage haar werk doet."

Bijzondere beekvissen
Onderzoekers van het waterschap, Bureau Aangepaste Technologie en Royal Haskoning waren dan ook verrast bij het waarnemen van bijzondere beekvissen tot dertig centimeter lengte. De kopvoorn en het bermpje weten de omleiding uitstekend te vinden. Jonge vis en kleinere vissoorten als stekelbaars en riviergondel verblijven permanent in de vispassage. Bij iets hogere waterstanden zwemmen er zelfs karpers van 55 centimeter doorheen. Binnen twee maanden is meer dan 10 procent van de gemerkte vissen door de passage gezwommen. In en langs de oevers van het smalle ondiepe geultje hebben zich ook al interessante plantensoorten gevestigd, zoals scherpe zegge, witte waterkers, watergentiaan en adderwortel. Tot eind 2011 wordt nog met speciale apparatuur onderzocht hoe de geul als migratiezone voor beekvissen werkt. Op verschillende plaatsen staan speciaal ontwikkelde toestellen, waarmee het soort en het aantal passerende vissen worden geteld.

Innovatiesubsidie
Waterschap Peel en Maasvallei heeft voor de aanleg en het onderzoek naar de vispassage bijna EUR 200.000 innovatiesubsidie ontvangen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het onderzoek is een samenwerkingsverband met Waterschap De Dommel, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Molenstichting Limburg, Vereniging Natuurmonumenten, Limburgs Landschap, Radboud-Universiteit Nijmegen, BAT en Royal Haskoning.