Provincie Noord-Holland

Opening Freek Engelpad

19 juli 2011 -

Op vrijdag 24 juni opende wethouder Robert Linnekamp het Freek Engelpad. Samen met gedeputeerde Jaap Bond en kinderen van groep 7/8 van Basisschool De Rank werd het nieuwe routeknooppuntbord (nr. 63) onthuld.

Het pad is vernoemd naar Freek Engel, de Zaanse schilder en tekenaar die van 1872 tot 1958 leefde. Vooral zijn landschappen met koeien zijn bekend bij een groot internationaal publiek.

Bijzondere gast
Onder de genodigden bevond zich een wel heel bijzondere gast: Jan Engel (78 jaar), een achterneef van de schilder. Hij was zeer vereerd dat het pad naar zijn oudoom is vernoemd. Wethouder Linnekamp gaf hem een boek met luchtfoto's van de Zaanstreek.
opening Freek Engelpad

Korte en mooie route
Tot voor kort moesten fietsers en wandelaars nog twee keer onder de A8 door. Het Freek Engelpad, met twee nieuwe bruggen, loopt bijna in een rechte lijn van de Middel in Westzaan naar het politiebureau in Rooswijk. Vanuit Zaandijk en Koog aan de Zaan kunnen fietsers nu binnendoor naar Assendelft, Krommenie of Wormerveer. Zij krijgen er gratis een prachtig zicht op het natuurgebied Guisveld bij.

Workshop
Na de openingshandeling werd een schilderworkshop gegeven in de stijl van Freek Engel. Hiervoor waren twee zwart-witte nepkoeien in het Guisveld geplaatst. Gelukkig bleef de gevreesde regenbui uit en konden de basisschoolleerlingen zich rustig concentreren op hun schilderij. Met als resultaat een reeks kleurrijke doeken met koeien in alle soorten en maten

---