Gemeente Oldambt


Gemeente verliest kort geding

Horeca in het gelijk gesteld
Voor de op handen zijnde Nacht van Winschoten heeft de gemeente Oldambt gemeend, in samenspraak met de politie, dat het de veiligheid ten goede zou komen wanneer de sluitingstijd van de horeca synchroon zou lopen met het tijdstip waarop het evenement wordt beëindigd. HACCP Exploitatie BV was het met deze maatregel oneens, zij dienden een bezwaarschrift in en op donderdag 14 juli is deze door de rechter behandeld.

Veiligheid voorop
Voor de Nacht van Winschoten is een pakket van maatregelen genomen om het evenement zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Als onderdeel daarvan heeft de burgemeester, op basis van advies van de politie, besloten om de sluitingstijd van de horeca in de binnenstad synchroon te laten lopen met de tijdstip waarop het evenement wordt beëindigd. Op basis van dit besluit zouden alle horecabedrijven in de binnenstad eenmalig om 04.00 uur gesloten moeten zijn.

Bezwaarschrift
Tegen dit besluit heeft HACCP Exploitatie B.V. een bezwaarschrift ingediend en tevens een verzoek om voorlopige voorziening gevraagd van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Groningen. Dit verzoek is op 14 juli jl. behandeld. De uitspraak die de de rechter in deze zaak heeft gedaan, houdt in dat het besluit van de burgemeester wordt geschorst. Hierdoor heeft het besluit geen werking.

Advies politie
Het heeft de burgemeester zeer verbaasd dat de rechter met deze uitspraak feitelijk is getreden in zijn beoordeling als eerstverantwoordelijke voor de lokale openbare orde en veiligheid. De burgemeester is van mening dat met de uitspraak van de rechter evenmin recht wordt gedaan aan de deskundigheid en het zwaarwegend belang van het advies van de politie.
Niettemin schikt de burgemeester zich in de uitspraak en heeft daarop zijn eerder genomen besluit ingetrokken. Dit houdt in dat voor de horeca de sluitingstijden gelden als op een gewone nacht van vrijdag op zaterdag. Om de overlast en veiligheidsrisico's zo veel als mogelijk te beperken, heeft hij in zijn brief aan de betrokken horeca-ondernemers ook een appèl gedaan op hun individuele en gezamenlijke verantwoordelijkheid om de Nacht van Winschoten ook als een feest af te kunnen sluiten.

Gemeente Oldambt, 15 juli 2011