Gemeente Zwolle

Veertig bijstandsuitkeringen beëindigd wegens verzwijgen werkelijke woonsituatie

De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft het afgelopen halfjaar van veertig inwoners de uitkering beëindigd omdat zij hun werkelijke woonsituatie hadden verzwegen. Dit bespaart de gemeente ruim EUR 39.394,- per maand.

Door bestandskoppeling bleek dat verschillende personen hun volledige uitkering aanvulden met inkomen uit werk. Zij fraudeerden voor EUR 39.992-. Elf personen verzwegen hun detentie en moeten ruim EUR 5.245,- terugbetalen. In totaal is
EUR 274.555,- aan uitkeringsfraude opgespoord.

Een vrouw en man uit Zwolle worden verdacht van uitkeringsfraude over de jaren 2008 tot en met 2010. Zowel de vrouw als man kreeg afzonderlijk een uitkering als alleenstaande. Uit onderzoek bleek dat beiden hun hoofdverblijf samen buiten de gemeente Zwolle hadden. Het stel kreeg zo ten onrechte ruim EUR 75.089,- aan bijstand. Dit bedrag wordt teruggevorderd. Daarnaast is tegen de man en vrouw proces-verbaal opgemaakt.

Werkelijke woonsituatie anders

Ook van een ander stel bleek de werkelijke woonsituatie anders dan bij de sociale dienst bekend was. Op papier woonden de man en vrouw sinds 2008 op twee verschillende adressen in Zwolle. Feitelijk bleken de twee op hetzelfde adres te wonen. Beiden ontvingen elk een uitkering: de man van de gemeente, de vrouw van UWV. Door opzettelijk deze situatie te verzwijgen kreeg de man ruim EUR 35.404,- ten onrechte aan bijstand. Dit bedrag wordt van beide personen teruggevorderd. Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt.

Alleenstaande ouder

Een man en vrouw ontvingen ieder een uitkering voor alleenstaande ouder, maar bleken al ruim een jaar een gezamenlijk huishouden te voeren op één adres. Zij hadden dus samen recht op één bijstandsuitkering, in plaats van twee. Het teveel aan ontvangen bijstand, EUR 16.361,-, wordt van het stel teruggevorderd. Ook zij mogen zich voor de rechter gaan verantwoorden.

Zwart werken

Tot slot kwam uitkeringsfraude aan het licht bij een echtpaar dat hun uitkering aanvulde door zwart te werken. Een bedrag van EUR 38.510,- wordt van het echtpaar teruggevorderd. Ook is er proces-verbaal opgemaakt.