Erfenis Hugo Claus: reactie zonen

19/07/2011 17:29

delboodeknudt advocaten

Naar aanleiding van de procedure in kortgeding omtrent het boek 'De Wolken', verschenen er in de pers diverse gratuite beweringen en aantijgingen. Teneinde de rechtsgang niet te bemoeilijken, wensten cliënten daar tijdens de procedure niet op in te gaan. Via deze weg willen beide zonen van wijlen de heer Hugo Claus echter ongekleurd een en ander toelichten en rechtzetten:

"Vooreerst wensen wij te benadrukken dat wij met de procedure omtrent 'De Wolken' geenszins geldgewin hebben nagestreefd (hetgeen met de procedure overigens ook niet kon worden bereikt). Wij waren en zijn integendeel van oordeel dat de privacy van onze vader op flagrante wijze werd geschonden. Helaas zijn wij daar door het Hof van Beroep niet in gevolgd. Ingevolge de uitspraak wensen wij daar niet meer verder op in te gaan. De realiteit is wel dat wij als zonen en wettelijke erfgenamen nooit werden geconsulteerd over de inhoud van dit boek, hetgeen men als zoon toch zou mogen verwachten.

Verder betreuren wij het ten zeerste dat men in de media liet uitschijnen dat wij een 'guerilla' over de erfenis tegen mevrouw De Wit zouden hebben ingezet. Het is een feit dat reeds sinds het openvallen van de nalatenschap van onze vader in 2008 buiten onze wil om, er diverse problemen zijn ontstaan inzake de vereffening/verdeling. Bovendien werd ons bij de notaris een akte van nalatenschap gepresenteerd die elke logica tartte. Verscheidene pogingen om erfrechtelijke duidelijkheid te krijgen in het dossier werden tot op heden moedwillig gedwarsboomd. Niettemin lag het nooit in onze bedoeling om informatie over de erfeniskwestie wereldkundig te maken. Doch gelet op de recente insinuaties in de pers zien wij ons genoodzaakt om een en ander recht te zetten. Zo werd mevrouw De Wit in 2010 reeds tot in graad van beroep veroordeeld in een andere rechtszaak. Ten onrechte blokkeerde zij enkele maanden na het overlijden van onze vader de maandelijkse alimentatie die al sinds 1989 werd toegekend aan mevrouw Elvira Overzier, eerste echtgenote van Hugo Claus, en berokkende hierdoor aanzienlijke financiële en morele schade aan een hoogbejaarde vrouw. Een schrijnender voorbeeld van immoreel gedrag is nauwelijks denkbaar. Dergelijke praktijken beschouwen wij als volstrekt verwerpelijk.

Laat ons voor alle duidelijkheid andermaal stellen dat wij als reservataire erfgenamen van onze vader niets meer doen dan gebruik maken van de geëigende juridische kanalen om onze rechten te vrijwaren. Iedereen die zich in een soortgelijke situatie bevindt, zou ten slotte hetzelfde doen.

Tot slot is het schrijnend te moeten vaststellen dat bepaalde personen zich het recht toeëigenen om publiekelijk allerlei uitspraken te doen over persoonlijke aangelegenheden zoals de relatie die wij als zonen met onze vader onderhielden of de juridische perikelen waarmee we nu al meer dan drie jaar tegen onze wil worden geconfronteerd. Ten gronde zijn zij immers van geen van beide zaken voldoende op de hoogte."

Advocaat Guillaume Deknudt

0495106168

deknudt@delboodeknudt.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel