Watersportverbond - KNWV

WK Prokids Freestyle 20 t/m 24 juli Brouwersdam

woensdag 13 juli 2011

De komende week, 20 t/m 24 juli, vindt het WK Prokids Freestyle plaats bij Zeil- & en Surfcentrum Brouwersdam. De internationale jeugd zal zo veel mogelijk spectaculaire sprongen en windsurftricks laten zien in een zo kort mogelijke tijd.

Jonge surfers uit verschillende landen strijden van 20 t/m 24 juli in vier leeftijdscategorieën voor de wereldtitel van de International Funboard Class Association (IFCA). Jongens en meisjes halen het onderste uit de kan om de jury te overtuigen van hun kunnen en een plekje op het ere podium te veroveren. Onder bezielend commentaar van surfgoeroe Dirk Doppenberg laten ze zonder zichtbare moeite een hele reeks adembenemende tricks met surfplank en zeil zien. Moves met de hoogste moeilijkheidsgraad en best uitgevoerde stijl krijgen de hoogste waardering. Niet alleen reuze interessant voor surfers om naar te kijken, maar voor elk publiek een waar spektakel.
Lokale freestyle topper Rick Jendrusch uit scharendijke: âMet zijn vieren tegelijk varen we een wedstrijdronde van tussen de zes en acht minuten. In de halve finale en finale doe je dat met zijn tweeën. Je moet snel laten zien wat je allemaal in huis hebt.â

Europese toppers
De verwachting is dat Europese freestylers van hoog niveau van de partij zullen zijn, aangezien deze wedstrijd meteen meetelt â en dubbel nog wel â voor de European Freestyle Prokids Tour (EFPKT). Dit is een internationale wedstrijd waarbij er op vijf verschillende Europese locaties gestreden wordt om een podiumplaats.

Zuidwesten wind
Hopelijk zijn de windgoden tijdens het, door de provincie Zeeland mede mogelijk gemaakte evenement in opperbeste stemming, want de resultaten tellen pas mee als er voldoende wind waait. Een constante, stevige zuidwesten wind is ideaal, maar ook met een lekker briesje kan een freestyler al heel aardig uit de voeten. Mocht de wind het helemaal laten afweten, dan staat er hoe dan ook een heleboel actie op het programma. Voor de deelnemende surfers wordt er dan een tow-in wedstrijd georganiseerd. Hierbij trekt een motorboot de freestylers vooruit, waarna ze hun beste moves kunnen tonen.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking is op zondag nadat de laatste rondes zijn gevaren. Deze zal spannend zijn voor de lokale helden van de Brouwersdam Rick Jendrusch, Niek van Ingen en Tim Ruyssenaars. Weten ze op een eigen stek iedereen achter zich te laten? Rick: âHet is voor mij een thuiswedstrijd. Maar dat maakt het zeker niet minder spannend. Je vaart immers tegen andere jongens dan de Nederlandse top. En sowieso weet je nooit wat je tegenstanders in de tussentijd allemaal hebben geleerd.â

Â