Gemeente Schagen

Wijzing beleid Aanvullende Zorgverzekering Gemeenten (AZG)

Dit bericht is met name bestemd voor personen die van de gemeente Schagen bijzondere bijstand in de vorm van een aanvullende zorgverzekering (AZG) hebben ontvangen. De gemeente heeft haar beleid veranderd. In dit artikel wordt u uitgelegd wat er precies is veranderd.

Wat is er precies veranderd?
Iedere inwoner van Schagen van 18 jaar of ouder met een laag inkomen en weinig of geen vermogen kan bijstand krijgen in de vorm van een aanvullende zorgverzekering gemeenten (AZG). Deze zorgverzekering kreeg u voor de duur van één kalenderjaar.
Bij bijstandsgerechtigden loopt de AZG al automatisch door.

De gemeente Schagen heeft besloten dat bij personen die geen bijstandsuitkering ontvangen, de AZG ook automatisch blijft doorlopen. Deze mensen hoeven dus ook niet meer ieder jaar een aanvraag in te dienen.

Wijzigingsbesluit
Ontvangt u geen bijstandsuitkering en u hebt in 2011 AZG ontvangen, dan hoeft u voor 2012 geen aanvraag in te dienen. U ontvangt vóór 1 oktober 2011 een wijzigingsbesluit. In dat besluit staat vermeld dat de AZG voor onbepaalde tijd wordt toegekend.

Inlichtingenplicht
Als zich een verandering voordoet in uw persoonlijke situatie of uw inkomen of vermogen wijzigt, dan moet u direct de gemeente hierover informeren. De gemeente Schagen zal dan bekijken of u nog aan de voorwaarden van de regeling voldoet. Is dat niet meer het geval, dan zal de bijzondere bijstand worden beëindigd.

Is uw situatie veranderd en u denkt in 2012 geen recht meer te hebben op de AZG, neem dan zo snel mogelijk contact op met het Loket van de gemeente Schagen (0224) 210 400.

Als ik geen wijzingen doorgeef, wat dan?
U kunt er natuurlijk voor kiezen om wijzigingen in uw persoonlijke situatie niet aan de gemeente door te geven. U maakt zich in de eerste plaats schuldig aan een strafbaar feit. In de tweede plaats zijn de gegevensbestanden van de gemeente gekoppeld met die van andere organisaties, zoals de Belastingdienst, UWV Werkbedrijf, Rijksdienst voor het Wegverkeer, etc. Het verzwijgen van inkomen, een hoge spaarrekening of een erfenis komt dus altijd aan het licht. Het is daarom verstandig wijzigingen altijd door te geven aan de gemeente.

Steekproef
De gemeente zal steekproeven houden om te controleren of iedereen zich aan de regels houdt.