Gemeente Helden

Vier architecten geselecteerd voor Brede School Maasbree

Gezamenlijk persbericht Kerobei, Bobo Kindercentra en gemeente Peel en Maas

Hart voor Maasbree: plek voor ontwikkeling
Vier architecten geselecteerd voor Brede School Maasbree

De architectenbureaus BDG Architecten Ingenieurs, Frencken Scholl Architecten, Combinatie Group A_Bekkering Adams architecten, en Kuin & Kuin Architecten zijn geselecteerd voor het ontwerp voor de nieuwe brede school in het hart van Maasbree in de gemeente Peel en Maas. In totaal hebben zich 32 bureaus aangemeld in de nationale aanbesteding voor deze architectuurdiensten. De gunning voor de architect vindt plaats in september 2011. Hierna start gezamenlijk de ontwerpfase van de brede school. Ruim 600 Maasbreese leerlingen en circa 400 kinderen op de kinderopvang (dagopvang, peuterhofje en buitenschoolse opvang) kunnen naar verwachting vanaf begin 2014 gebruikmaken van hun nieuwe onderkomen aan het Kennedyplein: plek voor ontwikkeling in het hart van Maasbree.

De geselecteerde bureaus presenteren eind augustus 2011 hun visie op de ontwerpopgave voor de brede school, waarvan ook appartementen onderdeel uit maken. Daarbij komt ook aan bod hoe zij gebruikers en de Maasbreese gemeenschap betrekken in het ontwerpproces. Bij het uiteindelijke ontwerp van de nieuwe brede school vormt, naast het aansluiten bij de stijl van de bestaande bebouwing in de directe omgeving en een kindervriendelijk ontwerp, duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Andere punten zijn de verschillende gebruiksfuncties van de ruimtes en de verschillende gebruikersgroepen, flexibiliteit in gebruik en speelsheid van kinderen. Een plek die een gevoel geeft van veiligheid, geborgenheid en ook plezier.

Keuze architect en ontwerpproces
In september 2011 wordt bekend gemaakt wie van de vier geselecteerde partijen de architect voor de nieuwe school wordt. Bij de definitieve keuze hebben de opdrachtgever Kerobei, Bobo Kindercentra en de gemeente Peel en Maas ieder een stem. Een werkgroep vanuit de Maasbreese gemeenschap vormt hierbij de helft van de stem van de gemeente. De tweede helft van dit jaar staat in het teken om gezamenlijk tot een ontwerp te komen voor de nieuwe brede school aan het Kennedyplein. De realisatie is in 2012-2013 voorzien. Vanaf begin 2014 kunnen de kinderen hun intrek nemen in het nieuwe gebouw.

Ontwikkeling kind centraal
Met de komst van de nieuwe brede school aan het Kennedyplein komen alle kinderen van nul tot en met twaalf straks onder één dak in het hart van Maasbree. Dat levert grote organisatorische en onderwijskundige voordelen op. Leraren ontmoeten elkaar en kunnen veel makkelijker overleggen over leerlingen. Het teamgevoel, het samen verantwoordelijk zijn, wordt daardoor vergroot. Daarbij kunnen leerlingen van dezelfde leeftijd, maar ook leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen samen leren en werken. Met deze bundeling ontstaat een doorlopende leerlijn van kinderen van nul tot twaalf jaar. Opvang en onderwijs kunnen goed op elkaar worden afgestemd en vroegtijdige problemen snel aangepakt. Dat komt de ontwikkeling van het kind ten goede.

Appartementen
Op de brede school komt een laag met appartementen. Ruimtelijk gezien is dat wenselijk omdat daardoor het lagerliggende plein intiemer en prettiger wordt. Functioneel is het wenselijk omdat woningen zorgen voor een betere sociale controle op en extra levendigheid aan het Kennedyplein. Daarnaast biedt een combinatie met wonen een bepaalde mate van flexibiliteit. Hierdoor zijn de gebouwen meer toekomstbestendig. Zo kunnen bijvoorbeeld bij verandering van ruimtebehoefte klaslokalen (gemakkelijk) omgebouwd worden tot woning (en visa versa).