Wetterskip Fryslân

lekker fri(es)' van start

Campagne `Stop lozing afvalwater, lekker fri(es)' van start

woensdag, 20 juli 2011
Schoon water belangrijk voor iedereen!

Op dinsdag 19 juli 2011 hebben Wietze de Haan (algemeen bestuur Wetterskip Fryslân) en wethouder Pytsje De Graaf (gemeente Dongeradeel) in Dokkum het startsein gegeven voor de campagne `Stop lozing afvalwater, lekker fri(e)s'. Met een vuilwaterboot werd in Dokkum de eerste boot van de campagne leeggezogen. In navolging van de campagne in 2010 vaart de boot ook dit jaar door Fryslân. De vuilwaterboot heeft de mogelijkheid om onderweg afvalwater van boten in te zamelen. Tot en met zaterdag 30 juli vaart de boot onder andere langs Grou, Kollum, Earnewoude en Lemmer. De medewerkers op de boot vragen aandacht voor het gebruik van vuilwatersystemen. De campagne `Stop lozing afvalwater' is opgezet door Het Friese Merenproject (provincie Fryslân), Wetterskip Fryslân, Recreatieschap De Marrekrite en het Watersportverbond regio Fryslân.

Wietze de Haan bevestigt samen met wethouder Pytsje de Graaf de slang voor de vuilwateropvang aan de eerste boot van de campagne.

Wietze de Haan bevestigt samen met wethouder Pytsje de Graaf de slang voor de vuilwateropvang aan de eerste boot van de campagne.

Pleziervaartuigen mogen geen afvalwater in het vaarwater laten lopen. Uit onderzoek blijkt dat er nog te vaak vuil water geloosd wordt. Hierdoor wordt de kwaliteit van het zwemwater in de buurt van aanlegplaatsen slechter. Met de campagne willen de organisaties laten zien, hoe belangrijk schoon water is. Daarmee vragen zij ook aandacht voor het gebruik van een vuil watertank bij watersporters. In deze tank wordt het vuil water opgevangen.

Op verschillende plaatsen in Fryslân kan de tank geleegd worden. Tijdens de vuilwater tour delen de medewerkers op de boot een kaart uit. Op deze kaart staan bijna alle plaatsen in Fryslân waar booteigenaren hun tank kunnen legen. De kaart is ook beschikbaar via www.friesemeren.nl .

Naast de standaard vuilwater innamepunten is op 14 juli bij de Houkesleat in Sneek een nieuw vuilwatersysteem in gebruik genomen. Hier heeft elke aanlegplek een eigen innamestation. Dit maakt het voor de watersporter nog makkelijker om de vuilwater tank te legen.

Kijk voor meer informatie op www.friesemeren.nl . Volg Het Friese Merenproject op Twitter voor de laatste ontwikkelingen: @friesemeren_nl. Plaats jouw vuilwater tweet met #lekkerfris.