Gemeente Sint-Oedenrode


Persberichten

Plattelandswoning in Roois bp Buitengebied voorloper op landelijk beleid

De afgelopen jaren hebben zich ingrijpende ontwikkelingen voorgedaan in de agrarische sector. Een gevolg daarvan is dat soms de (voormalige) agrarische bedrijfswoning niet meer bewoond wordt door degene die ter plaatse het bedrijf uitoefent. Dat is in strijd met het bestemmingsplan en de gemeente moet daartegen optreden. Dit speelt in Sint-Oedenrode, maar ook in vele andere gemeenten. Vanaf 2009 ligt er in Den Haag een initiatief wetsvoorstel om te komen tot een wettelijke regeling voor de plattelandswoning. Burgemeester en wethouders van Sint-Oedenrode hebben er nu voor gekozen om in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied een regeling op te nemen die hier alvast op vooruit loopt.

In maart is in onze gemeente een bespreking over dit onderwerp gevoerd met o.a. toenmalig gedeputeerde de heer Ruud van Heugten en de directeur-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de heer Chris Kuijpers. Nu lopen in Den Haag de voorbereidingen om de noodzakelijke wetswijzigingen door te voeren.

De regeling in het bestemmingsplan Buitengebied van Sint-Oedenrode komt er op neer dat van het algemene verbod om een agrarische bedrijfswoning te gebruiken als burgerwoning, onder voorwaarden*, afgeweken kan worden.


* Belangrijkste voorwaarden zijn dat de betreffende woning niet gelegen mag zijn in het Landbouwontwikkelingsgebied Jekschotse Heide, er sprake moet zijn van een goed woon- en leefklimaat en dat er geen sprake mag zijn van onevenredige milieuhygiënische belemmeringen. Daarnaast wordt in het bestemmingsplan voor een aantal bestaande gevallen een persoonsgebonden overgangsrecht opgenomen.