Gemeente Ede

woensdag, 20 juli 2011

Oogsttijd Trapakkers

Het is oogsttijd op de Edese Trapakkers. Tot in augustus kunt u elke dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur de vrijwilligers van Stichting Trapakkers in actie zien. Zij oogsten dan de gewassen op een traditionele manier. Op hetzelfde tijdstip worden ook geoogste aardappels verkocht. Op dinsdag 9 augustus is de jaarlijkse Trapakkerdag op de markt. U kunt hier producten van de Trapakkers kopen en er zijn demonstraties van traditionele ambachten.

Vrijwilligers aan het werk

De Trapakkers (achter het gemeentehuis) bestaan sinds 1900. Ze zijn aangelegd naar het voorbeeld van de sawa's in toenmalig Nederlands Indië. In 1980 werden de vervallen Trapakkers in ere hersteld. Sinds die tijd zorgen de vrijwilligers van de stichting Trapakkers voor de verbouw en oogst van de gewassen. Het ploegen, zaaien en schoffelen gebeurt allemaal op een traditionele manier.

Op de vijf akkers van de Trapakkers groeien afwisselend vlas, haver, tarwe, rogge, aardappels, mosterd en speltgraan. Van de gewassen worden onder andere Trapakkerbrood, mosterd en jenever gemaakt. Het stro wordt gebruikt voor de Edese schaapskudden. De schapen leveren op hun beurt mest voor de Trapakkers.