D66

woensdag 20 juli 2011

D66 blij met Nederlandse steun bescherming passagiersdata

Europarlementariër Sophie in 't Veld, rapporteur voor het dossier Passagiersgegevens in het Europees Parlement, verwelkomt de kritische houding van de Nederlandse regering inzake de doorgifte van passagiersgegevens aan de VS.

In mei 2010 steunden alle fracties het voorstel van In 't Veld voor nieuwe onderhandelingen met de Amerikanen, en voor een lijst met minimumnormen waaraan de doorgifte van passagiersgegevens moet voldoen.

Eensgezind

"Het is verheugend dat steeds meer lidstaten zich achter het standpunt van het Europees Parlement scharen. Alleen als de EU met één stem spreekt, kunnen we effectief de belangen van onze burgers behartigen. De eensgezindheid van Europees Parlement, Raad en Europese Commissie op dit dossier is positief", stelt In 't Veld.

Bezwaarlijk

Minder blij is de sociaal-liberaal met de plannen van de Europese Commissie voor een vergelijkbaar Europees systeem voor opslag van passagiersgegevens. In 't Veld: "De huidige voorstellen zijn op veel punten uiterst bezwaarlijk. Vooral de noodzaak voor langdurige opslag van gegevens van miljoenen onschuldige burgers wordt op geen enkele wijze onderbouwd. Ik hoop dat het Nederlandse kabinet net zo kritisch naar die voorstellen kijkt als naar het akkoord met de VS."

Nietig

Het Europees Parlement is al sinds het eerste EU-VS akkoord uit 2004 uiterst kritisch over de grootschalige doorgifte van passagiersgegevens. Het Europarlement stapte naar het Europese Hof van Justitie, dat het akkoord in 2006 nietig verklaarde. Een nieuwe overeenkomst werd in 2007 getekend. Dit akkoord voldoet volgens het Europees Parlement echter nog minder aan de Europese privacynormen dan het voorgaande.

Nieuwe onderhandelingen

Onder leiding van rapporteur In 't Veld dwong het Europees Parlement, met de nieuwe bevoegdheden uit het Verdrag van Lissabon, nieuwe onderhandelingen af met de VS. Ook met Australië en Canada zijn akkoorden gesloten, waarover op dit moment opnieuw wordt onderhandeld. Naar verwachting dienen zich binnenkort ook nieuwe landen aan, waaronder Zuid-Korea, Qatar, Japan, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over de doorgifte van passagiersgegevens aan de VS.