Gemeente Gennep


Gennep past beleid leerlingenvervoer aan

Het college van B en W van Gennep besloot dinsdag 19 juli jl. om de richtlijnen voor tegemoetkoming in de kosten van het leerlingenvervoer aan te passen. Het betreft een aanscherping van de minimale afstand tot de school en van de regels voor de ouderlijke bijdrage. Het nieuwe beleid sluit aan op advies van de VNG en op verplichtingen in de wet. De aangepaste verordening wordt ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Gemeenten moeten leerlingenvervoer verzorgen of vergoeden voor kinderen die ver van school wonen en waarvan de ouders geen gemotoriseerd vervoer kunnen betalen. De afstandseis in de gemeente Gennep lag op 4 kilometer. De regeling gaat nu op wanneer de afstand tot het primair of voortgezet onderwijs groter is dan 6 kilometer. De afstandsgrens wordt daarmee opgetrokken tot het wettelijke maximum. De wijziging gaat komend schooljaar in voor nieuwe instroom en geldt voor huidige gebruikers van de regeling pas vanaf het schooljaar 2012/2013.

Ouders die gezamenlijk jaarlijks minder dan 23.400 euro verdienen, krijgen de volledige vervoerskosten vergoed. Ouders met een hoger inkomen dragen naar rato zelf bij in de kosten. Het college neemt daarmee het advies over van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die uitgaat van de gemiddelde cao-lonen. Voorheen lag de inkomenseis in de gemeente Gennep op maximaal 32.400 euro; een grens gebaseerd op anderhalf keer het wettelijk minimumloon.

Ouders die gebruik maken van de regeling worden nog geïnformeerd over de wijzigingen.

Vaststellen verordening en begroting De nieuwe richtlijnen zijn opgenomen in de gemeentelijke verordening leerlingenvervoer 2011 van de gemeente Gennep. De verordening wordt op 26 september aangeboden aan de gemeenteraad, die hierover het laatste woord heeft. Ook wordt de raad gevraagd om een extra bedrag van 17.000 euro toe te voegen aan de begroting leerlingenvervoer 2012. Het huidige budget is niet toereikend, al bespaart de gemeente met de nieuwe richtlijnen jaarlijks zo'n 35.000 euro. Om een verdere besparing te realiseren zal de gemeente aanvragen nog uitgebreider toetsen.

Gunning van het vervoer Het college werd dinsdag 19 juli ook geïnformeerd over de aanbesteding van het leerlingenvervoer, die eerder dit jaar is uitgezet door het Regionaal Inkoopbureau. Het vervoer is tot en met schooljaar 2015/2016 gegund aan Munckhof Taxi B.V. uit Horst aan de Maas. Deze partij verzorgt momenteel ook het leerlingenvervoer binnen de gemeente Gennep.