Groen!

Groen! blij met kleinere klassen in het kleuteronderwijs

door Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid) op 20 juli 2011 in "Onderwijs"

Groen! reageert verheugd op de maatregelen die onderwijsminister Pascal Smet aankondigt voor kleinere klassen in het lager en in het kleuteronderwijs. Daarnaast zijn er ook werkingsmiddelen nodig opdat de bestaande discriminatie tussen kleuters en kinderen in het basisonderwijs echt weggewerkt wordt en moet er bijzondere aandacht gaan naar de instapklassen voor peuters.

Groen! steunt uitdrukkelijk de keuze van de minister om nog eens extra steun te voorzien voor scholen met veel kinderen uit kansengroepen. 52 miljoen euro extra voor omkadering, is ook een aanzienlijke verbetering, maar daarnaast zijn ook meer werkingsmiddelen nodig zodat de bestaande discriminatie tussen kleuters en kinderen in het basisonderwijs echt weggewerkt wordt. "De extra steun van 5 miljoen euro de eerste drie jaar voor overgangsmaatregelen, o.m. voor wijkschooltjes, kan al vast structureel ingebouwd worden. In veel scholen zal men moeten blijven schuiven met kinderen en leerkrachten (bijv. turnleerkrachten) om het ideaal van de kleine klassen te kunnen waar maken," vreest Vlaams parlementslid en onderwijsspecialiste Elisabeth Meuleman.

Een andere uitdaging is om voldoende jongeren warm te maken voor de job van meester of juf in het basisonderwijs. Meuleman doet alvast enkele voorstellen: "De uitwisselbaarheid van leerkrachten uit basis en lager secundair onderwijs en de inschakeling van mensen uit verwante opleidingen die dikwijls ook al actief zijn in scholen, kan een oplossing bieden."

Bijzondere aandacht moet er gaan naar de instapklassen voor peuters. Meuleman diende zelf een decreet in om de discriminatie tussen lager onderwijs en kleuteronderwijs weg te werken en vestigde in haar voorstel de aandacht hierop: "In ons voorstel van decreet was voorzien dat de norm van max. 20 peuters voor de instapklasjes echt verplicht zou worden gesteld. Zeker voor de allerkleinsten die voor het eerst naar school gaan, zijn te grote klassen echt uit den boze," aldus Meuleman.

De onderwijsminister heeft voor zichzelf de lat hoog gelegd. Groen! moedigt dit aan maar na woorden komen daden. Meuleman: "We zullen de omzetting van de nieuwe maatregelen in decreetsaanpassingen kritisch opvolgen. We vragen ook dat de maatregelen na een jaar geëvalueerd worden, zodat eventueel nog bijsturingen kunnen gebeuren voor het einde van de legislatuur."

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=217306428313564&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-groen-blij-met-kleinere
-klassen-in-het-kleuteronderwijs_2277.aspx&send=false&layout=standard&w idth=450&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=light&font&height =80

Contact: Elisabeth Meuleman -