Woningcorporatie Ymere

Gewoon burencontact effectief bij overlast

20-7-2011

Buurtbewoners helpen bij de totstandkoming van leefregelposter van kunstenaar Jan Rothuizen.

Op dinsdag 19 juli 2011 onthulden we de eerste leefregelposter in één van de portieken in het Hercules Segherskwartier in de wijk De Pijp, Amsterdam. De poster kwam tot stand samen met een aantal buurtbewoners. Ymere is blij met dit soort initiatieven. Bewoners spelen een hele belangrijke rol bij het vergroten van de leefbaarheid in hun buurt en we gaan hierover graag in gesprek.

Consulent gebiedsbeheer Ymere Andrea Wallinga: Burenoverlast vormt een groot probleem in de stad. Mensen wonen dicht op elkaar, waardoor je meer rekening met elkaar moet houden. Daarnaast vinden bewoners het steeds lastiger om op elkaar af te stappen als er problemen zijn. Dan bellen ze liever Ymere op. De verharding en individualisering spelen hierbij een belangrijke rol.

"Uiteraard kunnen wij bij aanhoudende overlast een bemiddelende rol spelen, maar vaak is elkaar aanspreken al voldoende om kleine ergernissen te verhelpen. Ook wijkmeester Henny van Hoorn constateert dat mensen het lastig vinden elkaar aan te spreken en dan liever een briefje sturen of de hulp van instanties inroepen."

Gebiedsmananger Ymere Lotte Akveld; We hopen dat de humoristische poster, die getekend is door Jan Rothuizen, weer een dialoog op gang brengt tussen bewoners.

Stadsdeelwethouder Egbert de Vries bracht ook nog een bezoek. Hij gaf aan zeer geïnteresseerd te zijn in dit initiatief en erg benieuwd te zijn naar het effect. De poster komt vanaf deze zomer te hangen in complexen van locatie Amsterdam-Centrum waar geklaagd wordt over overlast. Daarnaast zet Ymere ook andere middelen in als het isoleren van zeer gehorige panden.

De hele poster zien? Download de pdf (5 MB) »