Waterschap Scheldestromen


gaan door

Plannen Veerse Kreek en Vesten gaan door

Ondanks rijksbezuinigingen uitvoering project toch mogelijk

De plannen voor de herinrichting van de Veerse Kreek & Vesten kunnen worden uitgevoerd. Vanwege bezuinigingen van het Rijk was enige tijd onzeker of en hoe de plannen uitgevoerd konden worden. Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, gemeente Veere en Staatsbosbeheer hebben de handen ineen geslagen om het gebied een kwaliteitsimpuls te geven en tegelijkertijd de noodzakelijke watermaatregelen te treffen. Het waterschap neemt de uitvoering op zich.

Door de vorig jaar door het Rijk aangekondigde bezuinigingen op het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) is de financiële dekking op losse schroeven komen te staan en was onzeker of de herinrichting van het gebied wel volgens plan kon doorgaan. Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben onlangs besloten voor het project toch een bijdrage uit het ILG beschikbaar te stellen omdat er sprake is van 'vergaande verplichtingen'.

Aangepaste planning

Doordat er enige tijd onzekerheid was over de financiële dekking van het project, worden de werkzaamheden een jaar later uitgevoerd dan oorspronkelijk gepland. Nu wordt half 2012 gestart met de uitvoering. Volgens planning wordt de herinrichting van de Veerse Kreek en Vesten dan in het voorjaar van 2013 afgerond. Bewoners en andere betrokkenen, ontvangen in september 2011 een nieuwsbrief met onder andere een aangepaste planning en andere actuele informatie over het project.

Financiële dekking

De kosten voor de uitvoer van het project bedragen ongeveer 5 miljoen euro. Alle partijen dragen hun steentje bij. Bovendien wordt gerekend op een Europese subsidie. Het project is één van de zogenoemde KRW-synergieprojecten, waarvoor het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat in 2008 een bijdrage van bijna 1,5 miljoen euro heeft toegekend. Voorwaarde voor deze subsidie is dat maatregelen voor verbetering van de waterkwaliteit samengaan met maatregelen op het gebied van landschap, cultuurhistorie en recreatie. Door alle werken in samenhang uit te voeren kan er ook werk met werk worden gemaakt.

Voorbereidingen

Betrokken partijen zijn eerder al gestart met de voorbereidingen van het project. In het gebied zijn bomen gekapt voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Er is een munitieonderzoek uitgevoerd zodat veiligheid tijdens de uitvoering gegarandeerd kan worden. Ook zijn proeven gedaan voor het verstevigen van de oevers met vrijkomende baggerspecie.

Het waterschap doet er alles aan om het gebied na de bomenkap voor de recreant toegankelijk te houden. Zo zijn stronken en takken van eerder gekapte bomen opgeruimd. Wandel- en ruiterpaden worden weer begaanbaar gemaakt.

Opknapbeurt

De Veerse Kreek en Vesten ondergaan een grote opknapbeurt. Niet alleen om de waterkwaliteit en de stabiliteit van de oevers te verbeteren, maar ook het cultuurhistorische karakter wordt hersteld. Daarnaast wordt de (natuur)beleving van het gebied voor bewoners en recreanten vergroot door onder andere vissteigers, uitkijkpunten, een touwbrug en andere recreatieve voorzieningen. De verbinding tussen het Veerse bos en het gebied van de wallen van Veere wordt verbeterd. Ook wordt het natuurkampeerterrein Het Veerse Gat opnieuw ingericht. Op www.scheldestromen.nl/veere is een overzichtskaart te vinden van de plannen voor herinrichting van de Veerse Kreek en Vesten.