Watersportverbond - KNWV

Veiligheid voorop bij Wadden Regatta 2011

woensdag 20 juli 2011

Zaterdag 9 juli zou de Wadden Regatta 2011, georganiseerd door de Frisian Yacht Club, van start gaan in Harlingen. Even zag het er naar uit dat de zeilwedstrijd letterlijk in het water zou vallen, maar zondag 10 juli klaarde het weer aanzienlijk op waardoor er gestart kon worden.

De Wadden Regatta is een zeilwedstrijd met catamarans die vanaf het Harlinger strand bij strandpaviljoen ât Zilt via de betonde vaargeul naar de zuidpunt van Terschelling en dan naar Vlieland vaart en dan middels een tussenstop via dezelfde route terugvaren naar Harlingen.

Start Wadden Regatta
Zaterdag was alles klaar voor de start. De zeilers waren de avond ervoor aangekomen met hun trailerbare boten en hadden deze op het strand geparkeerd. Helaas gooide zware buien met windstoten en slecht zicht roet in het eten en was de organisatie genoodzaakt om de wedstrijd van zaterdag een uur uit te stellen om daarna het besluit te moeten nemen om het evenement naar de zondag te verplaatsen.

Zondag waren de vooruitzichten een stuk beter. Zonnig en met een zuidwesten windkracht 3-4 Bft, die in de loop van de dag af zou zwakken naar 2-3 Bft werd er om 09.30 uur gestart. Niet met een âLe Mansâ gestart, dit i.v.m. het getij, maar tussen twee vlak voor de kust liggende boeien.

Snelle race
Door de hoge snelheid die de catamarans ontwikkelen waren de eerste deelnemers al na zoân 1 uur en 50 minuten op het strand van Vlieland gearriveerd waar ze door de strandwacht veilig tussen de pieren door werden geloodst en daarna gastvrij op het strand werden ontvangen voor de lunch. Om 14.00 uur vertrok men weer. Op een aantal rakken kom met de spinannakers en de gennakers bijzetten. Na aankomst op het strand van Harlingen moesten de deelnemers rennen naar de finishlijn om zich af te melden. Dat de verschillen groot kunnen zijn qua gezeilde tijden bleek tijdens het omrekenen van de onder de Texel-rating varende catamarans. De wedstrijdleider, Hans Kieft en de computerdeskundige Job Rijskamp hadden nog een hele klus om de zaken op goede rij te krijgen, mede door de tussenstop op Vlieland.

Uitstekende medewerking
Guus Westra, voorzitter van de Frisian Yacht Club, blikte in het kort terug naar de voorgaande zaterdag en de wedstrijd van de zondag. Daarna feliciteerde hij in de eerste plaats de zeilers die allemaal deze FYC Wadden Regatta 2011 helemaal hebben uitgevaren en daarmee de race tot een geweldig succes hebben gemaakt. De Gemeenten Harlingen,
Terschelling en Vlieland, de KNRM Vlieland en Harlingen werden uitdrukkelijk voor hun uitstekende medewerking bedankt, evenals de sponsoren en de vrijwilligers die het evenement mede mogelijk hebben gemaakt. Hierna werd overgegaan tot de prijsuitreiking.

Een overzicht van de fotoâs van het evenement zijn hier terug te vinden.

Â

Â

Â

Â