Veilig Amsterdam


---

Buurtcijfers leefbaarheid en veiligheid maart-april 2011

20 juli 2011

De buurtcijfers maart-april 2011, over de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam zijn bekend. Gegevens van politie en gemeente laten zien hoe de Amsterdamse buurten zich in dit opzicht de laatste maanden hebben ontwikkeld.

Per buurtcombinatie is onder meer aangegeven hoe vaak er aangifte is gedaan van diefstal of ontvreemding en hoeveel overlastincidenten door de politie geconstateerd zijn. Aan de bewoners is gevraagd hoe veilig zij de buurt vinden en hoe zij het leven daar waarderen.

U kunt per buurt zien wat er precies heeft plaatsgevonden: o aangiften inbraak, waarbinnen de aangiften woninginbraak worden aangegeven o aangiften diefstal, waarbinnen de aangiften diefstal uit/vanaf motorvoertuigen worden aangegeven o aangiften geweldscriminaliteit o aangiften vernieling o incidenten overlast

Daar waar mogelijk worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. De cijfers worden gepresenteerd per buurtcombinatie, waar meerdere buurten onder vallen. Hoe lager het cijfer, hoe veiliger de buurt.

Centrum

Jordaan De stijging van woninginbraken in de Jordaan de eerste 4 maanden van 2011 is te wijten aan een inbrakenhoos die grotendeels op één of twee verdachten is terug te brengen.

De aanpak van woninginbraken is in 2011 een speerpunt van de politie. Vanuit het wijkteam Raampoort wordt er extra ingezet op toezicht bij woningen die te maken hebben gehad met inbraken en vaak opnieuw doelwit zijn.

Medio mei 2011 is in het centrum van Amsterdam een project van start gegaan met als doel het aantal woninginbraken in de maand juni 2011 gelijk te houden aan het aantal inbraken in juni 2010. De maand juni is uitgekozen omdat onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal woninginbraken in deze maand het hoogste is van het hele jaar. Tijdens dit project is de politie vooral zichtbaar in uniform in de wijk aanwezig.

Weesperbuurt/Plantage De toename van diefstal komt vooral door diefstal uit/vanaf motorvoertuigen, diefstal van brom-snor-fietsen en diefstal uit/van overige voertuigen. Aangezien er de laatste tijd veel politie-inzet is geweest in het gebied Nieuwmarkt Zuid, is het vermoeden dat de diefstallen zich verplaatst hebben naar de Weesper/Amstelbuurt en de Plantagebuurt.

West

Centrale markt De stijging van diefstal vanaf/uit motorvoertuigen wordt in deze buurt voornamelijk veroorzaakt door een toename van het aantal auto-inbraken in de parkeergarage van Q-parking.

Helmers-/Vondelbuurt De toename van diefstal hangt komt vooral door de diefstal van brom-, snor-, fietsen in deze buurt. In 2010 lag het aantal diefstallen uit motorvoertuigen in de periode maart-april lager ten opzichte van andere jaren, waardoor er nu een stijging te zien is.

Van Galenbuurt De daling van inbraak is vooral toe te schrijven aan een afname van woninginbraak. De voorlichting vanuit de politie en de gerichte buurtacties om inbraak tegen te gaan heeft hier positieve resultaten opgeleverd. Ook is een notoire veelpleger aangehouden.

Hoofdweg e.o. In de eerste vier maanden van dit jaar valt er een flinke daling diefstal vanaf/uit motorvoertuigen te constateren. De politie vermoedt een verschuiving van dit misdrijf naar het zuidelijke gedeelte van dit wijkteam.

Oost

Indische Buurt West De politie is bezig buurtbewoners actief te benaderen om bij elke vorm van overlast melding te maken. Dit resulteert in meer overlast meldingen in de wijk, maar dat wil niet per definitie zeggen dat er een daadwerkelijke meer overlast heeft plaatsgevonden ten opzichte van eerdere periodes. Het overlastprobleem wordt door de actieve benadering beter inzichtelijk gemaakt en aangepakt.

Transvaalbuurt De daling van inbraken in de Transvaalbuurt ligt in de afname van de inbraken uit box, garage en tuinhuisjes. Begin 2010 werden de inbraken nagenoeg allemaal in dezelfde omgeving gepleegd. Het betrof inbraken in meerdere boxen van één wooncomplex bereikbaar via één centrale toegangsdeur. Het vermoeden is dat een persoon hiervoor verantwoordelijk is. Er is extra op de locatie en de in aanmerking komende personen ingezet waardoor de inbraken zijn afgenomen. Verder is ook de inbraken bij bedrijven afgenomen.

Betondorp/De Omval In de eerste vier maanden van 2011 zijn veel inbraken met nagenoeg dezelfde werkwijze in hetzelfde gebied gepleegd. Er waren woninginbraken in studentenwoningen en een serie inbraken op het tuinhuizencomplex aan Jan Vroegopsingel waarvan 11 keer afzonderlijk aangifte is gedaan. Daarbij waren sleutels van andere tuinhuisjes weggenomen die vervolgens bezocht zijn. Twee verdachten zijn aangehouden.

Noord

Volewijck Voor wat betreft de woninginbraken is een daling te zien in het gehele wijkteamgebied Klimopweg, waaronder ook Volewijck valt. Er zijn meerdere verdachten voor dit misdrijf aangehouden.

De politie en het stadsdeel hebben actief ingezet op het terugdringen van woninginbraken, waardoor de buurtbewoners actiever zijn geworden in het melden. Zo heeft het inbrakenteam van de politie extra ingezet en gerichte gesurveilleerd. En heeft stadsdeel Noord toezichthouders ingezet. Verder wordt er stadsdeelbreed veel aandacht besteed aan het organiseren van voorlichtingsavonden ter voorkoming van woninginbraak.

Het stadsdeel en de politie blijven in samenwerking met de woningbouwcoöperaties doorgaan met hun inspanningen om de woninginbraken terug te dringen, ook nu dit misdrijf minder wordt gepleegd.

Tuindorp Oostzaan De daling van diefstallen in Tuindorp is waarschijnlijk te verklaren door de extra politie-inzet in de buurt. Deze inzet is gericht op woninginbraken en straatroof en heeft als neveneffect dat hierdoor ook de diefstallen afnemen. Er hebben meerdere bromfietscontroles en gerichte surveillances plaatsgevonden. De inzet gaat ondanks de daling door.

Buikslotermeer De politie heeft geen verklaring van de stijging van vernieling in Buikslotermeer. Het begrip vernieling is zeer ruim. Alles bij elkaar opgeteld kan het de indruk geven dat er sprake is van een toename terwijl er geen specifiek probleem is aan te wijzen.

Banne Buiksloot Voor wat betreft de woninginbraken is een daling te zien in het gehele wijkteamgebied Klimopweg, waaronder ook Banne Buiksloot valt. Er zijn meerdere verdachten aangehouden voor dit misdrijf.

De politie en het stadsdeel actief ingezet op het terugdringen van woninginbraken, waardoor de buurtbewoners actiever zijn geworden in het melden.

De politie en het stadsdeel hebben actief ingezet op het terugdringen van woninginbraken, waardoor de buurtbewoners actiever zijn geworden in het melden. Zo heeft het inbrakenteam van de politie extra ingezet en gerichte gesurveilleerd. En heeft stadsdeel Noord toezichthouders ingezet. Verder wordt er stadsdeelbreed veel aandacht besteed aan het organiseren van voorlichtingsavonden ter voorkoming van woninginbraak.

Het stadsdeel en de politie blijven in samenwerking met de woningbouwcoöperaties doorgaan met hun inspanningen om de woninginbraken terug te dringen, ook nu dit misdrijf minder wordt gepleegd.

Nieuw-West

Eendracht De daling van diefstal binnen de Eendracht heeft te maken met dadergroepen die in tegenstelling tot de eerste vier maanden in 2010 niet meer in die mate actief zijn geweest in deze buurtcombinatie. Het betreft hier met name diefstal van ingebouwde navigatieapparatuur uit voertuigen en diefstal uit tuinhuizen.

Overtoomse Veld In Overtoomse Veld zijn de misdrijven inbraak en diefstal vanaf/uit motorvoertuigen de eerste vier maanden van dit jaar afgenomen. Er is meer grip op deze misdrijven door beter toezicht, meer blauw op straat, betere samenwerking met de woningbouwverenigingen en betere aansturing van toezicht door het stadsdeel.

Sloter-/Riekerpolder In deze buurtcombinatie is een stijging van inbraak vooral in woningen in Nieuw Sloten Noord door groepen jeugdigen. Een aantal keer vond de diefstal plaats door de zogenaamde babbeltruc bij ouderen of insluiping vanwege een openstaande deur. In Nieuw Sloten Zuid vond een groot aantal inbraken plaats in tuinhuisjes. Om de diefstal van materiaal uit deze huisjes te bemoeilijken, wordt getracht de inrichting van het tuinhuiscomplex aan te passen.

Zuidoost

Bijlmer Centrum (D,F,H) In Bijlmer Centrum is sprake van een toename van overlast. Overlast is een verzamelnaam voor diverse feiten waar vooraf niet op te sturen valt. Een uitzondering is geluidsoverlast (harde muziek). Hier bestaat een protocol voor ondersteund door een drie stappenplan. Dit plan bestaat uit een waarschuwing, een proces-verbaal bij herhaling en inbeslagname van apparatuur bij verdere herhaling.

De daling van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen hangt samen met de gerichte en informatie gestuurde inzet van surveillance. De politie vermoedt dat de veelvuldige aanwezigheid van herkenbare politiemensen en voertuigen van invloed is geweest op de daders van diefstallen uit motorvoertuigen.

Bijlmer Oost (E,G,K) De afname van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen hangt samen met informatie aangestuurde surveillance en gerichte acties op de parkeerplaatsen waar voertuigcriminaliteit plaatsvindt. Daarnaast zijn er meer openlijke en overzichtelijke onoverdekte parkeerplaatsen gecreëerd waardoor men vergeleken met parkeergarages minder onopvallend kan inbreken. Ook zijn dankzij forensisch onderzoek meerdere auto-inbrekers aangehouden. De ISD-maatregel (de zogenaamde 2-jarige verzorging van notoire veelplegers waaronder auto-inbrekers), leidt er ook toe dat de notoire veelplegers van de straat verdwijnen en in een hulptraject worden opgenomen waardoor deze diefstallen afnemen.

In het kader van preventie wordt door de buurtregisseur voorlichtings- en veiligheidsavonden voor bewoners georganiseerd. Mogelijk dat de bewustwording van burgers ertoe leidt dat waardevolle goederen niet meer zichtbaar worden opgeborgen in de auto.

Zuid

Nieuwe Pijp De stijging van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen is evenredig met de toename in omliggende wijken. De politie vermoedt dat een dadergroep actief is die het op navigatieapparatuur heeft voorzien.

Museumkwartier Duivelseiland De stijging van de meldingen overlast hangt samen met de vele klachten naar aanleiding van evenementen zoals Oud en Nieuw en Koninginnedag. De buurt wil de hoeveelheid evenementen rondom het Museumplein inperken en er is een klachtenprocedure richting de gemeente geweest. Dit heeft geresulteerd in een verdubbeling van de overlastmeldingen. In de periode maart en april 2011 zijn er tijdens de voorbereiding van Koninginnedag meer overlastmeldingen gedaan.

De toename van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen vindt vooral plaats in het Q-park Museumplein en heeft de aandacht van de projectleider van de politie.

Apollobuurt In de Apollobuurt is er een toename van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen. Een dadergroep neemt onderdelen zoals koplampen en spiegels weg en andere dadergroep houdt zich bezig met het stelen van inbouwnavigatie. De politie zet hierop in door middel van extra surveillance in de wijk. Daarnaast is de buurtregisseur bezig een project te organiseren om diefstal uit auto's tegen te gaan.

Vorig jaar was een persoon actief die een dertigtal auto's had vernield waardoor de aangifte vernieling toen is gestegen. Nu zijn de aangiftecijfers vernieling terug op een `normaal' niveau en leidt dit tot een daling.

IJsselbuurt De politie ziet een toename van meldingen over diefstal. Het blijkt dat de laatste tijd Oost-Europeanen in deze buurt actief zijn op het gebied van diefstal. Het burgerpolitieteam van de Rivierenbuurt/Van Leijenberghlaan houdt zich hiermee bezig.

Buitenveldert-West/Zuid/WTC De afname van geweld is te verklaren doordat vorig jaar veel op zichzelf staande incidenten hadden plaatsgevonden. Deze zijn individueel door de recherche afgehandeld.

Buurtcijfers nader verklaard
Buurtcijfers nieuwe stadsdelen

---