Rijksoverheid

Rosenthal verwelkomt arrestatie Hadzic

Nieuwsbericht | 20-07-2011

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is verheugd over de arrestatie van Goran Hadzic, de laatste aangeklaagde voortvluchtige van het Joegoslavië-tribunaal. "Het is goed dat Servië zijn verantwoordelijkheid heeft genomen", aldus Rosenthal.

Volgens Rosenthal is hiermee is ook een belangrijke stap gezet op weg naar verdere regionale verzoening: "Ik zie uit naar de dag dat recht kan worden gesproken. Het is vooral voor de slachtoffers een belangrijk bericht."

Wat betreft vervolgstappen in de toetreding van Servië tot de Europese Unie wacht de regering het advies af van de Europese Commissie, dat 12 oktober verschijnt. Rosenthal wil daar niet op vooruitlopen. Nederland zal Servië behandelen als elk ander land dat tot de EU wil toetreden. Dat betekent dat het moet voldoen aan de voorwaarden op het gebied van goed bestuur, economie en democratie.

De oud-president van de Servische Kroatiërs was de laatst overgebleven verdachte van oorlogsmisdaden die werd gezocht door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Nederland heeft er steeds op aangedrongen dat Servië Hadzic en Mladic uitleverde aan het Tribunaal.