Gemeente Hoogeveen

Beleid Wmo: beroep op eigen kracht met oog voor kwetsbare mensen

20 juli 2011 - Het college van B&W heeft de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 2011 vastgesteld. Deze beleidsregels zijn een vertaling van de versobering die de gemeenteraad in de programmabegroting 2011-2014 heeft vastgesteld. De focus in het nieuwe beleid ligt op de inzet van de eigen kracht van mensen. De gemeentelijke ondersteuning heeft een aanvullend karakter. Het nieuwe beleid moet ook de kosten voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) omlaag brengen.

Beroep op eigen verantwoordelijkheid

Het doel van de Wmo is dat alle mensen moeten kunnen meedoen aan de samenleving, ook mensen met een beperking. Dat betekent niet dat de gemeente de verantwoordelijkheid overneemt. In het nieuwe beleid doet de gemeente meer dan voorheen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van inwoners en hun eigen sociale netwerken. Voor een aantal voorzieningen wordt een eigen financiële bijdrage gevraagd volgens het principe dat de breedste schouders de zwaarste lasten dragen.

Oog voor kwetsbare mensen

Het nieuwe beleid doet dus meer een beroep op de eigen kracht van inwoners. Wethouder Klaas Smid: "Dit beleid geeft ons meer ruimte om de kwetsbare mensen, die niet op eigen kracht of met behulp van mensen uit hun omgeving kunnen deelnemen aan de maatschappij, te helpen. En dat is in essentie waar de Wmo voor bedoeld is."

Informatie

Het gewijzigde beleid heeft gevolgen voor nieuwe maar ook voor bestaande klanten. Voor nieuwe klanten geldt het nieuwe beleid vanaf 1 augustus 2011. Bestaande klanten ontvangen in dit najaar een brief waarin staat wat de maatregelen voor hen betekenen. Op www.hoogeveen.nl/zorgloket is altijd actuele informatie te vinden. De beleidswijzigingen zijn ook van belang voor bijvoorbeeld huisartsen, ergotherapeuten en medewerkers van Mee. Ook deze organisaties krijgen in het najaar bericht over het nieuwe beleid.