Provincie Noord-Holland

Professionele hulp voor gemeenten bij binnenstedelijke ontwikkeling

20 juli 2011 -

Gemeenten die vastlopen met projecten of lastige vragen waarbij ruimtewinst in de (binnen)stad een rol speelt, kunnen hulp krijgen van de Taskforce Ruimtewinst (TFR) van de provincie Noord-Holland.

De TFR bestaat uit een onafhankelijke commissie van externe deskundigen uit de wereld van de gebiedsontwikkeling en ruimtelijke ordening. De TFR zorgt voor een frisse wind in vastgelopen projecten.

Iedere gemeente kan om een advies van de Taskforce vragen als een binnenstedelijke ontwikkeling niet goed van de grond komt. De TFR richt zich vooral op OV-knooppunten, badplaatsen en bedrijfsterreinen

Werkwijze
De Taskforce stelt in drie à vier maanden het advies op, dat altijd een stedenbouwkundige verkenning en een ontwikkelstrategie omvat. Het advies kost de gemeente geen geld. Omdat het advies een voorzet is, wordt het ook wel een `assist' genoemd. De assist wordt in een openbare discussiebijeenkomst gepresenteerd aan alle belanghebbenden: politici, bewoners, ondernemers en ambtenaren. Na de assist is het aan de gemeente om de ideeën al dan niet uit te voeren.

Advies in voorbereiding voor gemeenten Den Helder en Alkmaar De Taskforce gaat binnenkort weer twee `assists' uitvoeren: één in Den Helder en één in Alkmaar. Den Helder heeft de TFR verzocht zich te buigen over de vrijkomende locatie van het huidige Geminiziekenhuis. Ze heeft de Taskforce gevraagd om te komen met een gebiedsprogramma en een strategie voor de gebiedsontwikkeling. Een nieuwe invulling van het gebied kan bijdragen aan een sterker profiel van Den Helder als badplaats.

De TFR gaat voor de zone rond het station in Alkmaar een lange termijn-ontwikkelingsstrategie maken. Het gebied moet een representatieve ontvangstruimte voor de stad worden, die ook als kantoor- en woningbouwlocatie meer betekenis krijgt en die stad en station beter met elkaar verbindt.

Meer informatie
De Taskforce Ruimtewinst is in 2006 door de provincie opgericht, met als doel de binnenstedelijke ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten, opdat geen aanslag op het buitengebied wordt gedaan. Meer informatie over de methode, samenstelling en publicaties van de Taskforce Ruimtewinst is te vinden op www.noord-holland.nl, onder het thema Ruimtelijke ordening.

---