Wageningen Universiteit en Researchcentrum
nederland

Efficiëntere agrologistiek in Europa ook goed voor Nederland

20 jul 2011

Onderdeel: Food and Biobased Research

Met twintig procent minder vrachtwagenkilometers kunnen we net zo veel agrofood-producten vervoeren, zegt Arjen Simons, onderzoeker van Wageningen UR Food & Biobased Research. Dat scheelt een slok op een borrel, want één op de drie vrachtwagen-kilometers die gereden worden op het Nederlandse hoofdwegennet is agro-gerelateerd. Nederland zou bovendien gebaat zijn bij een goed Europees vers-netwerk, aldus Simons. Het Topteam Logistiek (opgezet door het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie) heeft in juni enkele adviezen overgenomen.

Nederland is het op één na grootste exportland van agrarische producten ter wereld. Vrachtwagens, schepen, treinen en vliegtuigen vol versproducten vertrekken dagelijks naar het buitenland. Vaak komen die echter maar halfvol terug. Een land dat zelf zo veel groenten, fruit, bloemen, melk, vlees en eieren produceert, hoeft natuurlijk weinig versproducten te importeren. Maar duurzaam is het niet, al die halflege vrachtwagens op de weg. âJe blijft met lege containers zitten als er een onbalans is tussen import en export. Maar door meer gebruik te maken van andere vervoerwijzen (transportmodaliteiten) - die je goed op elkaar afstemt - kan er nog veel winst behaald wordenâ, vertelt Simons.

Simons ziet vooral kansen in het ontwikkelen van een zogenaamd âsynchromodaal pan-Europees vers-netwerkâ. Zoân synchromodaal transportsysteem betekent dat er her en der in Europa knooppunten komen waar versproducten van vrachtwagens op schepen of treinen gezet kunnen worden en andersom. Zo hoeft een Nederlandse vrachtwagen-chauffeur niet meer helemaal naar Spanje te rijden met een volle lading (en halfleeg terug), maar kunnen lange afstanden veel beter over het spoor of het water overbrugd worden en verzorgen vrachtwagens de fijndistributie van producten in de regio. Onderzoekers van Food & Biobased Research hebben berekend dat de CO2-uitstoot voor verstransport op die manier theoretisch met dertig tot veertig procent naar beneden kan, maar effectief met twintig procent.

Op het gebied van kwaliteitsmonitoring en -sturing in de verslogistiek heeft Nederland eveneens een voortrekkerspositie. Food & Biobased Research werkt aan technologieën waarmee in de hele keten (van productie, verwerking, transport en bewaring, tot aan de consument) de kwaliteit van producten met IT-technologieën geregistreerd en bijgestuurd kan worden. Ook daarin zien meerdere Topteams (bezig met het nog sterker maken van enkele economische Nederlandse Topsectoren) een goede toekomst voor Nederland.

Handelspositie versterken
Innovaties hebben er toe geleid dat agrologistiek de afgelopen jaren veruit de snelst groeiende tak in de agrosector is, en daarmee dus een belangrijke economische factor voor Nederland. Werd in 1995 in de agrosector nog maar 5,5 procent van het geld verdiend aan distributie, in 2008 was dat al twaalf procent. Het lijkt daarom wellicht niet in het voordeel van Nederland om te pleiten voor het opzetten van een pan-Europees vers-netwerk, waarin Nederlandse vrachtwagens een minder grote rol spelen. Maar Simons ziet dat anders: âMits goed georganiseerd, biedt het Nederland juist kansen om de reeds sterke handelspositie structureel te versterken in kwaliteit, duurzaamheid, concurrentiekracht en omvang.â

Topteam Logistiek
9 topsectoren
Contact
Arjen Simons
arjen.simons@wur.nl
Lees meer over Metropolitan food clusters

Petra Kanters, communicatieadviseur
petra.kanters@wur.nl
0317 480 081